RTÜK üyesin Taşçı’dan genel yayın yönetmenlerine ‘Albayrak istifası’ mektubu: Gazeteciliğe ihanet ettiniz

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, haber kanallarının genel yayın yönetmenlerine açık bir mektup yazarak, Berat Albayrak’ın istifa haberinin 24 saat boyunca verilmemesini eleştirdi

Kolaj: Independent Türkçe

Radyo Televizyon Üst Kurulu RTÜK'ün gazeteci kökenli üyesi İlhan Taşçı Twitter hesabından bir açık mektup yayımlayarak, bazı radyo ve televizyon kanallarının, Eski Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın istifası sonrasındaki tutumunu eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Albayrak'ın Instagram hesabından yaptığı istifa duyurusunu 45 dakika içinde doğrulatıp, dünyaya duyurduğunu vurgulayan Taşçı "Türkiye’de bu kadar önemli bir gelişmeyi yalnızca beş haber kanalı verdi. Sizin yönetiminde yer aldığınız yayıncılar da dahil 1775 radyo ve televizyon kanalı ise 24 saat boyunca bu istifayı halktan ve Türkiye’den gizledi" dedi.

Bu tavrın basının varlık nedeni olan kamuoyunu bilgilendirme ilkesine aykırı olduğu belirten RTÜK üyesi Taşçı, “İstifanın duyulmasının ardından bir saat içerisinde tüm haber merkezlerinin bu haberi teyit ettiği bildiğimiz bir gerçektir. Bir bakanın istifasının doğrulatılmasına karşın, haberleştirilmemesi, halkın haber alma hakkının gazetecilikle bağdaşmayan gerekçelerle engellendiği durumunu ortaya çıkarır ki, istifa akşamı yaşananlar tam da budur." ifadelerini kullandı.

Anayasayı hatırlattı

Anayasanın “basının sansür edilemeyeceği” hükmünü güvence altına aldığını hatırlatan ve medya yöneticilerinin ve gazetecilerin en büyük güvencesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası olduğunu belirterek, RTÜK Yasası’nın da yayın hizmetlerinin “tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamayı” benimsediğini vurguladı.

Taşçı, “İfade özgürlüğü, aynı zamanda haber alma, haberi edinme hakkını da kapsar. İnsanları haberdar etme hakkını yerine getirmek de gazetecilerin görevidir. Görevi kamuyu bilgilendirmek olan gazeteci, elde ettiği haberi yayınlamama keyfiyetine sahip değildir” dedi.

'Gazeteciliğe ihanet'

"Haberin doğru olduğunun bilinmesine karşın saatlerce görmezden, duymazdan gelinerek yayınlamaktan sakınılmasının, 83 milyon yurttaşın haber alma hakkının ihlali; bilmesi ve görevi olmasına karşın haberi vermeyenler açısından da gazetecilik mesleğine ihanet anlamına geldiğini" belirten RTÜK üyesi mektubuna şöyle son verdi;

"Hem bir meslektaşınız, hem de 83 milyon yurttaşımızın ülkesinde ve dünyada olup bitenleri öğrenmelerini güvence altına almakla görevli RTÜK’ün bir üyesi olarak, halkın haber alma hakkını koruma konusunda daha duyarlı davranacağınızı umarak, sizlere iyi dileklerimi sunar, yayınlarınızda başarılar dilerim"

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU