Çin devlet gazetesi Global Times: Pekin, Trump'ın "son çılgınlığına" hazırlanıyor

Gazete, Trump'ın başkan seçilen Joe Biden'ı dış politikada zor duruma sokmaya çalıştığını öne sürdü

Global Times, Trump'ın Çin'e saldırarak Biden'ın görev süresini sabote edebileceğini öne sürdü (Reuters)

Çin'in devlet kontrolündeki şahin tabloid gazetesi, okurlarını Donald Trump'ın yönetimindeki son günlerinde yapacağı "son bir çılgınlığa" karşı Pekin'in hazırlık yaptığı konusunda uyardı.

Çin Komünist Partisi'ne ait olan ve kışkırtıcı başyazılarıyla tanınan Global Times, Çinli yetkililerin Trump'ın Çin'e saldırarak Joe Biden'ın görev süresini sabote etmesine hazırlandığın iddia etti.

Fudan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Kamu İşleri Fakültesi'nden Profesör Şen Yi, Global Times'a "Trump aslında Biden yönetimi için tuzak kuruyor ya da mayın döşüyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazete, Trump'ın ABD'deki Çin teknoloji endüstrisini sekteye uğratmak için yürütme yetkilerini kullanma girişiminde bulunacağını ve Uygur Müslümanlarını çalışma ve "yeniden eğitim" kamplarında hapsetmekten dolayı Çin'e ceza uygulamaya çalışabileceğini iddia ediyor.

Global Times'a göre bu plan Biden'ı ya Çin'le gergin bir ilişkiyle başkanlık görevine başlayacağı ya da Trump'ın emirlerini geri alarak Çin'e karşı yumuşak davranan bir "Panda Kucaklayıcı" (Çin'deki komünist politikaları destekleyen Batılı aktivistler ya da yetkililer için kullanılan bir ifade -çn.) olarak görülme riskini alacağı bir konuma zorlayacak.

Gazetenin ABD siyasetine dair anlayamadığı şey, siyasi eleştirmenlerinin eylemlerinden bağımsız olarak Biden'dan nefret edecek olması. Bu da ona gerekli gördüğü politikaları tersine çevirmek için belirli miktarda özgürlük kazandırıyor.

Öte yandan Ulusal Güvenlik Konseyi'nin sözcüsü John Ullyot, planın işe yarayacağına inanıyor.

Ullyot, "Pekin rotasını değiştirip küresel sahnede sorumlu bir oyuncu olmazsa, geleceğin ABD başkanları Başkan Trump'ın tarihi eylemlerini tersine çevirmeyi siyasi intihar olarak görecek" dedi.

Trump'ın Çin'e dair görüşleri karmaşık ve bazen de çelişkili oldu. Daha önce Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Çinping'i överek "Birbirimizi seviyoruz" demişti. Ocakta da ABD'yle Çin ilişkisinin "muhtemelen şimdiye kadar hiç bu kadar iyi" olmadığını iddia etmişti.

Bununla birlikte, koronavirüs pandemisinin ABD'de başlamasıyla (ocak itibarıyla Çin koronavirüsle zaten mücadele halindeydi) Trump'ın Çin'e karşı tavrı, ABD'nin virüsü kontrol etmedeki başarısızlıklarının suçunu Pekin'e atmaya çalışması sonucu kötüleşti.
 


O zamandan bu yana Trump ve yönetimi, Çin'i virüsün entrikacı ve sorumsuz müsebbibi olarak göstermeye çalıştı. Trump ve müttefikleri virüse "Çin Virüsü" demeye başladı ve pandemiden bahsederken "Kung flu" gibi ırkçı ifadeler kullandı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, G8 delegelerini virüsten "Vuhan Virüsü" diye bahsetmeye zorlayınca neredeyse G8 delegeler toplantısını raydan çıkarıyordu.

Koronavirüs retoriğinin yanı sıra Trump, Çin'le ticaret savaşını da düzensiz aralıklarla iki yıldır sürdürüyor.

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde ticaret uzmanı ve Ulusal Dış Ticaret Konseyi'nin eski başkanı William Reinsch, CNN'e yaptığı açıklamada ticaret savaşının nihayetinde ABD için bir başarısızlık olduğunu söyledi.

Reinsch, "Sonuç olarak gümrük vergileri ABD'de çok fazla istenmeyen zarara neden oldu ve amaçlanan hedeflere ulaşamadı" dedi.

Yakın zamanda Trump, ABD'nin Çin şirketlerine yatırım yapmasını önleyen bir idari emir yayımladı.

Axios'a konuşan kaynaklar, Trump'ın Çin şirketlerine daha fazla yaptırım getirmeye ve ticareti daha da kısıtlamaya çalışacağını iddia ederken, Çin'in Uygur Müslümanlarını hapsetmesiyle bağlantılı insan hakları ihlallerini bu hamleye gerekçe göstereceğini söyledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU