New York Fed Başkanı Williams: Koronavirüs vakalarının hızlı artışı ekonomiye zarar verebilir

Williams "Eğer Kovid-19 süratle yayılmaya devam ederse, ekonomiye zarar verecek" dedi

Fotoğraf: New York Times

New York Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin tecrit önlemleriyle kıyaslandığında koronavirüs enfeksiyonlarının hızlı artışından daha fazla etkilendiğini ve vakalardaki yükselişin ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğini söyledi.

Williams, dün yaptığı açıklamada "Eğer KOVID-19 süratle yayılmaya devam ederse, ekonomiye zarar verecek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Potansiyel aşıların geliştirilmesiyle ilgili olumlu haberlerin beklentilerden daha güçlü toparlanan ekonomi için iyi olduğunu belirten Williams, "Genel olarak biraz daha iyimser hissediyorum" dedi.

Williams, buna rağmen ekonominin pandemiden tam anlamıyla toparlanması için birkaç yılın gerekebileceğini ifade ederek, "Hâlâ ciddi bir resesyondayız" dedi.

Williams, hanehalklarını ve küçük işletmeleri destekleyen devlet yardımlarının sona ermesinin toparlanmayı yavaşlatabileceğini belirterek, insanların harcayacak yeterli paralarının olmayacağını ifade etti.

Williams, ayrıca Fed'in ekonomiyi tekrar tam gücüne kavuşturmak için elindeki tüm araçları kullanacağını sözlerine ekledi.

ABD'deki işsizlik oranı pandeminin tavan yaptığı ve işletmelerin kapatıldığı ilkbaharda %14.7'ye çıktıktan sonra Ekim ayında %6.9'a düştü. Ancak ekonomi Şubat ayına göre 10 milyon daha az kişiyi istihdam ediyor.

IMF de 2021’den önce toparlanma beklemiyor

IMF Başkanı Kristalina Georgieva da salgın nedeniyle 2020'de dünyanın 2008-2009'deki küresel finansal krizin yol açtığından daha kötü olabilecek bir resesyona gireceği tahmininde bulunmuş ve küresel ekonomik görünümün 2021'de toparlanacağı yönünde bir beklentilerinin olduğunu açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU