Akşener’den iktidara: İçinizde biraz millete sevgi kaldıysa beni dinleyin

İYİ Parti lideri, iktidarın ekonomi yönünde atacağı adımlar tartışılırken kendi partisinin önerilerini açıkladı. Akşener’in “Saraydan çıkın, devlet kurumlarını oraya yerleştirin” önerisi dikkati çekti

Fotoğraf: AA

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, TBMM’de gerçekleştirdiği grup toplantısında konuşmasının büyük çoğunluğunu ekonomiye ayırdı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide reform açıklamalarına tepki gösteren Akşener, şu ifadeleri kullandı:

Dünya kamuoyunun aklını başından aldık. Vatandaş için küçük ama senin için büyük adeta Nobellik bu adım için seni yürekten kutluyorum! Keşke samimi olsalar. Verdikleri müjdeyi salondan çıkar çıkmaz unutmasalar. Ama yapamazlar bu bir zihniyet meselesi. Bu reformları bu zihniyetle, bu beceriksiz kadrolarla yapamazsınız. Sayın Erdoğan'ın derdi reform yapmak değil. bu vaadin gizlediği başka bir şey var; acı reçete. Akılları sıra bu acı reçeteyi reform yapıyoruz diye millete yutturacaklar. Milletimiz o acı reçeteyi zaten çok uzun zamandır iliklerine kadar yaşıyor.

“Buna ne hakkınız var?”

Erdoğan’ın “acı reçete” ifadesine tepki gösteren İYİ Parti lideri, Aydın-Denizli otoyolu hakkında şunları söyledi:

Daha üç gün önce temeli atılan otoyolundan bahsedeyim. Ne güzel taş üstüne taş koyandan Allah razı olsun ama alkışlayıp geçemiyoruz. Bu otoyol 150 km. 1 km'sinin maliyesi 4.2 milyon euro.150 km'lik yol yaklaşık 630 milyon euro’ya. Temeli atılan bu yol için 17 yıl için verilen araç geçiş garantisi maliyetinin 2.5 katı. 1 milyar 550 milyon euro. Daha dövizdeki artıştan, vergi avantajlarından ceplerine girecekleri söylemiyorum bile. Vatandaşa acı reçete yandaşa milyonlar. Bu dar günde bir kodamanın cebine koydukları kâr 9 milyar lira. O parayı kim ödeyecek? Millet ödeyecek millet. Emeklilerimizin, işsiz gençlerimizin, iş verenlerimizin, esnafımızın hazinesini böyle yağmalatmaya ne hakkınız var? Eşe dosta ballı ihale vatandaşa gelince acı reçete!


“Yangında saç tarayan insanlara döndük”

"Vatandaş kan ağlıyor ve Türkiye'de konuşulanlara bakın. Yangında saç tarayan insanlara döndük” diyen Akşener, iktidara ekonomi konusunda atmasını önerdiği adımları anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekonomi önerileri

“İktidara çağrıda bulunmak istiyorum; eğer biraz olsun içinizde millet memleket meselesi kaldıysa söylediklerimi yapın” diyen Akşener, şunları söyledi:

İlk olarak ekonomide güvensizlik yaratan beyanatlardan vazgeçin. Öngörülebilir bir yönetim sergileyin. Karar vericilere doğru bilgiler getirecek kanalları arık tutun. Muhalefet partilerinin yapıcı eleştirilerini özellikle meclis çalışmalarında dikkate alın. Muhalif olan herkesi hapse atmaktan, baskılamaktan vazgeçin. Merkez Bankası'na karışmaktan vazgeçin. Saraydan derhal çıkın, buradaki evinize geçin, öyle başlamıştınız.

Bu devlet kurumları çok pahalı pahalı dolarla oturuyor oralardan bütün devletin kurumlarını çıkarın saraya yerleştirin, siz de evinize geri dönün. 10 uçak fazla, iki uçaktan fazlasını satın. Aşırı israftan önce kendiniz vazgeçin ki o israf eden her bir kuruş milletimize geri dönsün. İŞKUR harcamalarını disipline edin. İşe alımlarda mülakat sistemini kaldırın, KPSS sistemini etkin hale getirin.

Üst düzey yöneticilerin 3-5 yerden maaş alamsına son verin.  Varlık Fonu'nu bir an önce tasfiye edin, onun altında ne yaptığı belli olmayan şirketleri kaldırın. Faiz sübvansiyonu yapın, borçlanma stratejisini değiştirin. Döviz ve altına dayalı borçlanmadan vazgeçin. Ülkeye yeniden güven kazandırmak için TÜİK başkan ve yöneticilerini liyakatle atayın.

Firmaların devletten 200 milyar lira KDV alacağı var. Bir yandan da devlete vergi ve sigorta prim borcu var. Burada mahsuplaşmaya gidin, İşletmelerin, bu alacakları teminat göstererek, kredi kullanmalarına imkan sağlayın.

14 günlük sokağa çıkma yasağı teklifi

Akşener konuşmasında ayrıca yeni tip koronavirüs (Kovid-19) konusunda şunları söyledi:

Özellikle İstanbul’daki tablo tam bir felaket. Söz konusu olan vatandaşlarımızın canı. Burada başka hesaplar yapılmaz. Hele siyasi hesap hiç yapılmaz. Çok geç olmadan uzmanlara kulak verin. Akla, bilime kulak verin. Dün akşam açıkladığınız yarım yamalak tedbirler yerine hiç vakit kaybetmeden 14 günlük kesintisiz bir sokağa çıkma kısıtlaması ilan edin.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU