Hollanda, vaka sayılarındaki düşüş sonrası koronavirüs önlemlerini gevşetiyor

Başbakan Rutte, önlemlerin işe yaradığını ve vakaların azalma eğilimi gösterdiğini belirterek, "Sayılar hala hala çok yüksek" ifadesini kullandı

Fotoğraf: AP (arşiv)

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalganın yaşandığı Avrupa'da, virüse karşı sıkı tedbirler alınmıştı.

Birçok ülkede sokağa çıkma kısıtlaması ve işletmelerin kapatılması gibi alınan tedbirler sonrası, son günlerde vaka sayılarında düşüş gözlenmişti.

Hollada önlemleri gevşetiyor

Hollanda'da hükümet, günlük vaka sayılarındaki düşüşün ardından kamuya açık alanların ve binaların yeniden faaliyete geçmesine karar verdi.

Başbakan Mark Rutte, haftalık basın toplantısında Kovid-19 salgınına karşı alınan sıkı tedbirlerin olumlu sonuçlar vermesiyle bazı kurallarda gevşemeye gidildiğini açıkladı.

Buna göre geçen 2 hafta boyunca kapalı olan sinema, müze, tiyatro, kütüphane, eğlence parkı, havuz ve hayvanat bahçesi gibi kamuya açık alanlar yarında itibaren yeniden açılacak.

Açık alanlarda 2 kişiden fazla yan yana olmama kuralı ise 4 kişiye çıkartıldı. Ayrıca 10 gün olan karantina süresinin de ikinci testin negatif çıkması durumunda 5 gün uygulanacağı aktarıldı. 

Önlemlerin işe yaradığını ve vakaların azalma eğilimi gösterdiğini belirten Rutte, "Sayılar hala hala çok yüksek" ifadesini kullandı.

1 Aralık itibarıyla kapalı alanlarda maske takılmasını zorunlu hale getiren yasanın da yürürlüğe gireceğini bildiren Rutte, "kısmi karantina"nın ve diğer önlemlerin uygulanmaya devam edeceğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığına bağlı Ulusal Sağlık ve Çevre Enstitüsünün (RIVM) verilerine göre, ülkede son bir haftada 37 bin 706 yeni vaka tespit edilirken son 24 saatte bu rakam 4 bin 320'ye düştü.

Hükümetin aldığı ek önlemler ve kısmi karantina uygulamasıyla günlük ortalama vaka sayısı geçen hafta 6 binlere kadar gerilemişti.  Hollanda'da, günlük ortalama vaka sayısı ekimin son haftasında 10 binin üzerine çıkarak en yüksek günlük vaka sayısına ulaşılmıştı.

Avrupa ülkelerindeki sıkı tedbirler, Kovid-19 salgınının etkisini kırıyor

Sıkı salgın tedbirlerinin uygulandığı Fransa, İspanya ve Belçika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde günlük vaka artışlarında düşüş gözlenirken, Almanya'da da tedbirlerin yeni vaka dinamiğini kırdığı bildirildi

Karantina uygulanan Çekya'da 15 binin üzerine çıkan günlük vaka sayıları, alınan sıkı önlemler sayesinde 4 binlere kadar gerilerken, hükümetin kısıtlamaları kademeli olarak kaldırabileceği değerlendiriliyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU