CHP Sözcüsü Öztrak: Birdenbire akıllarına ekonomide, hukukta ve demokraside seferberlik ilan etmek geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak "Saray yönetimi, ABD seçimlerinin ardından da Atlantik ötesinden esen yeni rüzgarlara göre değişmeye, ekonomi ve hukuk reformlarından bahsetmeye başladı" dedi

Fotoğraf: AA

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı. 

MYK’nın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak basın toplantısı düzenledi. asın toplantısı düzenleyen Öztrak, ağırlıklı olarak "ekonomik kriz", "devlet krizi", "Kovid-19 salgınındaki tırmanış" başlıklarını ele aldıklarını açıkladı. 

Geçen hafta, CHP Ekonomi Masasının Mersin, Adana ve Hatay ziyaretlerini tamamladığını belirten Öztrak, "Kendi çiftçisine bu kadar zulmeden başka bir iktidar, bu topraklarda iş başına gelmemiştir. En son 5 Kasım’da aldıkları bir kararla nüfusu Ankara, İzmir kadar olmayan Bosna Hersek'ten, sıfır gümrükle mercimek ithalatına izin verdiler. Güler misin, ağlar mısın" diye konuştu. 

Birdenbire akıllarına geldi

"Kendi çıkardığı kanuna uymayan bir yönetimin olduğu ülkede bırakın hukuk devletini, kanun devleti bile olamaz." görüşünü paylaşan Öztrak, şöyle devam etti:

Genel Başkanımızın peşinden Ankara'dan İstanbul'a yürüyen yüz binler, Maltepe'de meydanda toplanan milyonlar, 'Hak, hukuk, adalet' diye bağırdı. Hak bilmez, hukuk dinlemez, adaletten anlamaz saray yönetimi, önce Merkez Bankası’nın kasasını tamtakır etti. ABD seçimlerinin ardından da Atlantik ötesinden esen yeni rüzgarlara göre değişmeye, ekonomi ve hukuk reformlarından bahsetmeye başladı. 18 yılda bu ülkede hukuk diye bir şey bırakmayan tek adam vesayet rejimini getiren kadroların aklına birdenbire ekonomide, hukukta ve demokraside seferberlik ilan etmek geldi….

Otobüsü şarampole deviren kaptan, suçu muavine atarak sorumluluktan kaçamaz. Bu sefer de 'damadım beni aldatmış, Allah ve milletim affetsin' diyerek sorumluluktan kaçamazsınız. Çok açık söylüyorum. gitmesi gereken, sadece saray sosyetesini damadı değil, saray sosyetesinin kibirli başıdır.

Bir fedakarlık yapılacaksa önce iktidarın yapması gerektiğini ifade eden Öztrak, CHP grup başkanvekillerinin meclise "Kamuda İsrafın Araştırılması" için önerge verdiklerini hatırlattı.

Öztrak, "Var mısınız bunu araştırmaya? Cesaretiniz varsa buna vekilleriniz 'evet' desin. Ama hiç sanmam" dedi.

Bilim Kurulu kayıplara karıştı

Devlet krizi ve ekonomik bunalımın yanı sıra, koronavirüs salgınının da milletin yaşadığı buhranı derinleştirdiğini aktaran Öztrak, salgının başından bu yana hastalananların sayısının 414 bini geçtiğini aktardı.

Salgında 11 bin 507 kişinin ise yaşamını yitirdiğini anımsatan Öztrak, şunları kaydetti:

Ama bu resmi rakamların gerçekleri yansıtmadığını işlerin daha kötü olduğunu artık herkes biliyor. Vaka ile hastayı karıştırıp, milletten gerçekleri sakladılar. Kendilerini yalancı çoban durumuna düşürdüler. Sadece İstanbul'da, bulaşıcı hastalık nedeniyle vefat edenlerin sayısının, Türkiye genelinde ilan edilenin neredeyse iki katı olduğunu görüyoruz. Bu arada milleti yine canı ile sağlığı arasında tercihe zorluyorlar. Hala parça parça iş yapıyorlar. 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımıza yasaklar yeniden başladı. Eğlence mekanları ve restoranlar saat 22.00'den sonra kapatılmaya başlandı. Peki, bu işletmelerin ciro kayıpları telafi ediliyor mu? Elbette hayır. Yük yine esnafın omzuna yıkılıyor. Kısa süreli sert tedbirler yerine parça parça karar alınması hakkında Bilim Kurulu ne diyor merak ediyoruz. Ama Bilim Kurulu da kayıplara karıştı, Bilim Kurulu olmaktan çıktı.

Anayasa çalışması iddialarını yalanladı

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, açıklamalarının ardından soruları yanıtladı.  

CHP, HDP, Saadet Partisi ve İYİ Parti tarafından yeni Anayasa taslağı hazırlığı yapıldığı iddialarına yönelik bir soru üzerine Öztrak, hem CHP hem de İYİ Parti Genel Başkanının söz konusu iddiaların doğru olmadığını söylediğini anımsatırken, partilerin bir araya geldikleri böyle bir çalışmanın ise olmadığını tekrarladı.

Kılıçdaroğlu'nun bu kapsamda birkaç yıl önce yaptığı bir açıklamanın ekranlara yansıdığının hatırlatılması üzerine de Öztrak, "Bundan önce yine söyledim, tek adam parti devleti rejimini değiştirmek iddiasıyla belli yerlerde ittifak halinde seçime giren dört tane parti DP, Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP, 'bu rejimi değiştirip, güçlü bir parlamenter demokrasiyi ülkeye nasıl getirebiliriz' diye bir takım çalışmalar yapmışlardı. Genel Başkanımızın kastettiği bu" cevabını verdi.

Azeri kardeşlerimizin yanındayız

Azerbaycan'a asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'nin TBMM'ye sunulduğu hatırlatılarak, "Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında partinizin tavrı ne olur?" soru üzerine de Faik Öztrak, "Her fırsatta tekrarladık, bir defa daha tekrarlayayım. CHP, her zaman her konuda Azeri kardeşlerimizin yanında olacaktır. Dolayısıyla asker gönderilmesiyle ilgili tezkereye de olumlu oy vereceğiz" cevabını verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU