Hangi sorunlar Brexit anlaşmasının yapılmasını engellemeyi sürdürüyor?

Jon Stone, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'yle henüz neden bir Brexit ticaret anlaşması imzalamadığını bu yazıda açıklıyor

Brexit geçiş süreci 31 Aralık 2020'de sona eriyor (Reuters)

Brexit ticaret müzakerelerinin her iki tarafındaki yetkililer, görüşmeleri hızlandırma vaadine rağmen son haftalarda çok az ilerleme kaydedilmesinden yakınıyor.

İşte müzakerelerin başına bela olan ve anlaşmayı engelleyen sorunlar:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yürütme

Bu sorun, imzalanan herhangi bir anlaşmanın nasıl uygulanacağı sorusundan çıkıyor. Görüşmeciler en başından beri bunu bir sorun olarak dile getiriyor. AB, Avrupa Adalet Divanı'nın yetkisinde ısrar ederken bu, Britanya tarafı için bariz bir sorun yaratıyor.

Kısaca, her ne kadar iki taraf da bu konu üzerinde uzlaşıya varabilecek gibi gözükse de Boris Johnson'un geçen yıl ayrılık anlaşmasını zorlama ve çiğneme kararının ardından sorun yeniden gündeme geldi. Şimdiyse Brüksel ve diğer üye devletler, Birleşik Krallık'ın (BK) uluslararası hukuku yeniden zorlamaya ve çiğnemeye karar vermesi durumunda, önlem olarak anlaşmanın uygulanışını sağlama alacak bir yöntem arıyor.

Balıkçılık

Balıkçılık sorunu zor olduğu kadar politik bir etkiye de sahip. BK'nin, AB'nin Ortak Balıkçılık Politikası nedeniyle haksızlığa uğradığı geniş ölçüde kabul görüyor ve Brexitçiler bunu düzeltecek herhangi bir yeni anlaşma istiyor.

Burada fazlasıyla zorlu olan şey, "göreceli denge" ve "toplam yakalama izni" gibi teknik terimlerin aslında tek bir soruyu esrar perdesi altında bırakması: Kim daha fazla, kim daha az balık alacak?

 

 

Eğer Britanyalı balıkçılar daha fazla tutarsa bu, Fransa gibi diğer ülkelerin daha az tutması anlamına geliyor. Bu da şu anda sahil topluluklarının geçim kaynağı olan balığın, artık erişilebilir olmaması anlamına geliyor. Emmanuel Macron, Fransız balıkçılara sırtını dönemeyeceğini özellikle belirtti.

Burada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri şu ki; Fransa ve diğer ülkelerin balıkçılarını belirli sularla sınırlayacak hiçbir anlaşma olmaması Britanyalılara balıkçılık açısından en zarar verici durumdur. 

Şartları herkes için eşitlemek

AB'nin rekabette eşit şartlar sağlamakla ilgili savı şöyle: Pazarlarımızı sizin şirketlerinize açmamızı istiyorsunuz. Bunun gerçekleşmesi için, yüksek standartlara ve sahip olduğumuz bağlantılara sadık kalacağınız garantisi vermeniz gerekiyor. Aksi halde yalnızca, üreticimize düşük fiyat teklif eder ve ekonomimize zarar verirsiniz. Ve bunu kendimize neden yapmalıyız?

Zaman zaman bu meselede tarafların aralarındaki mesafe abartılsa da burada onları bölen şey ilkeler değil hangi düzeyde olacağı meselesi. BK'nın geleneksel olarak çok taraftarı olduğu devlet yardımının kuralları hususunda iki taraf da gerçekten sıkıştı.

Ancak BK, artık diğer seçeneklerini açık tutmak ve bu tür kısıtlamalarla sınırlandırılmak istemiyor. Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi'nin ekimdeki zirvesi yaklaşırken bu konu üzerinde hareketlenmenin bazı belirtileri vardı. Fakat meseleler o zamandan beri sessizleşti.

 

 

independent.co.uk/independentpremium/politics-explained

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU