Koronavirüs aşısı geliştiren ekipten Uğur Şahin: Ciddi bir yan etkisi tespit edilmedi

Dr. Özlem Türeci ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren BioNtech firmasının kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin "Şu ana kadar güvenlik verileri tamamen etkili" diye konuştu

Fotoğraf: Reuters

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı geliştiren ekipten BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin BBC'den The Andrew Marr Show'a katılarak açıklamalarda bulundu.

Geliştirilen koronavirüs aşısının ciddi bir yan etkisi bulunmadığnı beliren Şahin "Şu ana kadar karşılaştığımız en önemli yan etki iğne vurulan bölgede hissedilen hafif ağrı. Bazı gönüllülerde ise hafif ve orta seviyede ateş artışı da aynı dönemde rastlandı. Şu ana kadar araştırmayı durduracak ya da askıya almamıza sebep olacak herhangi bir kısa ve orta vadeli yan etkiyle karşılaşmadık" diye konuştu.

"Daha çok veriye ihtiyç var"

İki ayı aşkın bir süredir katılımcılardan elde ettikleri güvenlik verilerine sahip olduklarını fakat aşının sadece kısa ve orta vadeli yan etkileri için değil uzun dönem etkilerini de görmek için iki yıldan fazla bir süre de veri toplamaya devam edeceklerini belirten Şahin "Fakat şu ana kadar güvenlik verileri tamamen etkili" dedi

Şahin, aşının her yıl koronavirüse karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirip kuvvetlendirmediğinin de takip edilmesi gerektiğini ve bu konuda da daha çok veriye ihtiyaç olunduğunu da ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2020 sonunda aşının dağıtımına başlayabileceklerini söyleyen Şahin şöyle devam etti:

Hedef, nisan sonuna kadar 300 milyon doz aşı geliştirebilmek. Yaza kadar aşının büyük bir etkisi olabilir. Yazın da etkisiyle enfeksiyon oranı düşer ve bir sonraki sonbahara daha hazırlıklı girebiliriz. Bağışıklık ve aşılama süreçleri gelecek sonbahara kadar tamamlanmalı.

Pfizer ve BioNtech ortaklığında geliştirilen aşının yüzde 90-92 oranında etkili olduğu açıklanmıştı. 

 

 

 

BBC, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU