Ermenistan'ın eski istihbarat başkanı, Başbakan Paşinyan'a suikast suçlamasıyla gözaltına alındı

Vanetsyan'ın avukatı, kararı siyasi ve "muhalifleri susturma çabası" olarak nitelendirdi

Fotoğraf: AA

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi'nin eski başkanı ve muhalif 'Rodina' partisinin lideri Artur Vanetsyan, Başbakan Nikol Paşinyan'a yönelik suikast hazırlığında olduğu şüphesiyle gözaltına alındı.

Avukat Lusine Saakyan, müvekkili Artur Vanetsyan'ın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Saakyan, "Vanetsyan, Ulusal Güvenlik Servisi Soruşturma Dairesine davet edildi ve 'Silahların yasadışı edinimi, satışı ve taşınması', 'İktidar gaspına hazırlık', "Devlet adamı, siyasetçi veya kamuya mal olmuş kişilere yönelik tasarlanmış organize suikast hazırlığı' maddelerine göre eylemde bulunduğu şüphesiyle gözaltına alındı" dedi.

Saakyan ayrıca, kararın siyasi olduğuna vurgu yaparak, "Siyasi muhalifleri susturmaya çalışan ülke yetkililerinin fantezisi, Nikol Paşinyan suikastına hazırlık suçlamalarının 'doğduğu' noktaya ulaştı" ifadesini kullandı.

Artur Vanetsyan'ın liderlik ettiği muhalif  'Rodina' partisi Paşinyan'ın istifasını talep eden protestolara aktif olarak katılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suikast girişiminin engellendiği öne sürüldü

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi’nden yapılan açıklamada, Syuniks bölgesinde iktidar karşıtı görüşlere sahip bir kişinin evinde yapılan aramada Dağlık Karabağ’daki çatışma bölgesinden getirilen çok sayıda silah, mühimmat ve patlayıcı bulunduğu belirtildi.

Bu kişinin Ermenistan ve sözde Dağlık Karabağ’daki bazı politikacılarla söz konusu silahları kullanmak suretiyle Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı öldürme, ardından iktidarı gasbetme konusunda anlaştığı öne sürülen açıklamada, "Hazırlanan bu ciddi suçlar Ulusal Güvenlik Servisi tarafından ortaya çıkarıldı ve önlendi" ifadeleri kullanıldı.

Ne olmuştu?

Dağlık Karabağ konusunda Rusya'nın arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşma sonrası, Ermenistan'da 17 siyasi parti sokağa çıkarak anlaşmadan sorumlu tuttukları Başbakan Paşinyan’ın istifasını istemişti.

Vanetsyan, Tsarukyan ve Sağatlıyan 10 Kasım tarihinde basın toplantısı düzenleyerek, Paşinyan’a gece yarısına kadar süre vermiş ve istifa etmemesi durumunda protestolara devam edeceklerini belirtmişlerdi.

Muhalefet, Paşinyan’ın istifa etmemesi durumunda geçici hükümet kurma girişimlerinde bulunacaklarını duyurmuştu.

Vanetsyan, ayrıca 10 Kasım tarihinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan’a ülkedeki siyasi gerilimden çıkış için rapor sunmuştu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU