HSK, Osman Kavala dosyasını "acilen" talep etti

Osman Kavala'nın avukatı Tolga Aytöre "Osman Kavala'nın bir gün dahi içerde tutulması adalet açısından büyük bir lükstür" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter

Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) İstanbul Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu’na "acele" notuyla yazı yazarak Osman Kavala hakkında verilen tutuklama kararlarını, iddianame örneğini ve duruşma tutanaklarını istedi.

Avukat Aslı Kazan'ın sosyal meya hesabından paylaştığı 11 Kasım tarihli yazıda, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasının hakim ve savcıların yükselme kriterlerini etkileyeceği" hatırlatılarak, "Osman Kavala'nın tutuklanmasına yönelik İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin tutuklama kararı, bu tutuklama kararına yapılan itirazı değerlendiren İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararı, soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki başvurusunun tutukluluk halinin devamına ilişkin tüm kararlar (Re'sen ya da talep üzerine değerlendirilen) iddianame ve duruşma zabıtlarının gönderilmesi" talep edildi.

 

Kazan paylaşımında "Berat Albayrak gitti, ekonomiden yargıya tüm işler rayına girdi(!) Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK),11 Kasım’da İstanbul Adalet Komisyonu’na yazdığı ‘acele’ kayıtlı yazıyla, Osman Kavala’yı tutuklayan ve tahliye talebini reddeden hakimlerin isim listesini istedi" ifadelerini kullandı.

Kavala'nın avukatından açıklama

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Osman Kavala'nın avukatı Tolga Aytöre, bu talimatın AİHM'in beraat kararının önüne geçen yargı mensupları hakkında sicile işleyecek puanlama sistemiyle ilgili olduğunu söyledi.

Aytöre açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Buradaki asıl tartışma AİHM kararlarının ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi kararlarının uygulanmasının ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. O halde Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması gerekiyor. Dün sayın Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün söylemlerinin altını da kalın harflerle çizmek gerek. Bir insanın bir gün bile içerde geçirme şansı yok. Osman Kavala'nın bir gün dahi içerde tutulması adalet açısından büyük bir lükstür. Bu neden Osman Kavala'nın bir gün bile içerde tutulmaması gerekiyor

HSK'dan açıklama geldi

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz da konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Yılmaz HSK Genel Sekreterliği'nce terfi çalışmalarında değerlendirilmek için ilgili Adalet Komisyonu Başkanlıklarından istenen bilgi yazısının yol açtığı kafa karışıklıklarını ve hatalı değerlendirmeleri gidermek adına açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti.

Derece yükselme ve birinci sınıfa ayrılmaya ilişkin ilke kararlarına, "Yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı ilkeleri temelinde, AİHM ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararına sebebiyet verip vermedikleri, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığı ile ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretleri dikkate alınarak, üç yıllık çalışmalarının değerlendirilmesi sonucu başarı dereceleri tespit edilir" hükmünün eklendiğini anımsatan Başkanvekili Yılmaz, bu ilke kararının, 2020 yılı Nisan ayı terfi çalışmalarından itibaren uygulanmaya başladığını aktardı.

Yılmaz açıklamasına şu ifadelerle devam etti:

"Bu hüküm uyarınca, AİHM tarafından verilen tüm kararlar ilgili yargı yerlerinden istenilmekte, ihlal kararlarına sebep olan tüm belgeler toplanıp terfi kararının nihai sonucunu verecek HSK İkinci Dairesinin gündeminde değerlendirilmektedir. İhlale konu husus ceza davası olabileceği gibi aile hukukuna ilişkin veya özellikle çokça rastlandığı üzere kadastro uyuşmazlıklarına veya özel hukuk alanına ilişkin olabilmektedir. Sosyal medyanın gündemini meşgul eden evrak, tek bir olayla ve dosya ile sınırlı olmayıp genel ve rutin bir terfi mutfak çalışmasının sonucudur ve bu niteliği gereği 'Yargı Reformu' çalışmaları kapsamında 2019 yılında gerçekleşen ilke kararı hükümlerinin bir gereğidir. Kamuoyundaki bilgi eksikliğinden kaynaklanan hatalı değerlendirmeleri önlemek adına saygı ile duyurulur.
 

Bakan Gül'ün açıklamaları

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül Ceza Hukukunda Alternatif Çözüm Yolları Sempozyumu'nda dün yaptığı konuşmada "Haksız yere içerde tutuklu kalan kişinin o günleri geri gelmiyor, ticari kayıpları geri gelmiyor. Dolayısıyla 'pardon' dediğinizde, özür dilediğinizde veremeyeceğiniz o günleri, o özgürlüğü, o kararı verirken çok iyi düşünmek, haksızlık ve mağduriyete neden olmamak lazım. Aslolan tutuksuz yargılamadır. Tutukluluk istisnadır. Deliler toplanmış, kaçma şüphesi yok, yeri yurdu belli, seneler geçmiş, 'Hadi tutuklayalım...' Bu konuda yargının kamuoyuna değil, dosyaya bakarak adaleti ve hakkı tecelli etmesi hepimizin ortak beklentisidir" ifadelerini kullanmıştı

Kavala 3 yıldır cezaevinde

15 Temmuz darbe girişimine yardım ve Gezi eylemlerini organize etme gibi çeşitli iddialarla tutuklu bulunan Kavala 3 yıldır cezaevinde. Gezi davasında tahliye kararı verilmesinin ardından serbest kalması gereken Osman Kavala hakkında, Barkey adıyla anılan dosyadan tutuklama kararı verildi. Oysa Kavala, söz konusu dosyadan da, kanun gereği 2 yıldan fazla tutuklu kalamayacağı için daha önce tahliye edilmişti.

 

 

 

Independent Türkçe, Gazete Duvar, AA

DAHA FAZLA HABER OKU