"Bu yılın ilk yarısında 1.6 milyon abonenin elektrik ve gazı kesildi"

CHP’li Akın, Türkiye'de bu yılın ilk yarısında 1 milyon 655 bin 226 vatandaşın elektrik ve doğal gazının faturasını ödeyemediği için kesildiğini açıkladı. Doğalgaz ve elektrikte KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesi için CHP’nin verdiği teklif ise reddedildi

Fotoğraf: AA

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2021 yılı bütçesine ilişkin CHP Grubu adına  değerlendirmelerde bulunan Genel Başkan Yardımcısı, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, vatandaşların elektrik ve doğalgaz faturalarını ödemekte zorlandıklarına dikkat çekti.

“Doğalgaz faturası 3 yılda yüzde 80 arttı”

Akın, elektrik ve doğal gaz fiyatlarının çok yükseldiğini belirterek "Dört kişilik bir ailenin ortalama elektrik faturası 2017'de 101 lirayken bu yıl 172 lira. Yüzde 70 fazla ödüyor. Hangi memur, işçi, asgari ücretli, emekli son yıllar içinde yüzde 70 zam aldı? 2017'de 4 kişilik bir ailenin doğal gaz faturası ortalaması 140 liraydı, 2020'de  250 lira ödüyor. 3 yılda doğal gaz faturası yüzde 80 arttı" diye konuştu.

Akın, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödeyemeyen vatandaşların kesintiyle karşı karşıya kaldığını belirterek "Türkiye'de bu yılın ilk yarısında toplam 1 milyon 655 bin 226 vatandaşımızın elektrik ve doğal gazı kesilmiş. Kasımda havalar soğudu, borçlarını zar zor kapatan insanlarımız şimdi ne yapacak?" diye sordu. 

Gürer: Elektrik zamlarını geri alın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2021 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında konuşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyonun üzerinde artış gösteren elektrik fiyatları nedeniyle vatandaşların lambalarını bile yakamaz duruma geldiğin belirterek elektrik zamlarının geri çekilmesini önerdi.

Kullanmadığı hizmetlerden dolayı beden ödeyen vatandaşların faturalarına yansıyan kayıp-kaçak bedeli, enerji fonu, TRT katkı payı gibi bedellerin kaldırılması gerektiğini ifade ede Gürer, KDV’nin de düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Doğalgaz ve elektrikten alınan yüzde 18'lik KDV'nin düşürülmesi teklifi reddedildi

CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap'ın doğalgaz ve elektrik faturalarından alınan yüzde 18'lik KDV oranının yüzde 1'e indirilmesi için kanun teklifi verdi. Teklif, Meclis Genel Kurulu'nda AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Teklifin reddedilmesine tepki gösteren Kasap, “AK Parti milletvekilleri, vermiş olduğum Kanun Teklifini reddederek bir kez daha milletin yanında olmadıklarını göstermiştir" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU