Rusya, Minsk grubu eş başkanlarını Dağlık Karabağ hakkında görüşme yürütmek için Moskova'ya davet etti

Lavrov, "Hiçbir şekilde Amerikalı ve Fransız mevkidaşlarımızdan uzaklaşmak istemiyoruz” dedi

Fotoğraf: AFP

Rusya'nın Dağlık Karabağ'daki ateşkesi denetlemek için bölgeye asker konuşlandırmasının ardından Fransız ve ABD'li diplomatların Moskova'ya giderek Dağlık Karbağ'ın akıbeti hakkında görüşme yürütmesi bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya altı haftadır süregelen şiddetli çatışmaları bitirmek için Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes yapılmasını sağladı. Ateşkesi denetlemek için Dağlık Karabağ'da cephe hattı boyunca ve Karabağ ile Ermenistan arasındaki koridora barış gücü askerlerinin konuşlandıracak. Azerbaycan anlaşma sayesinde çatışmalarda elde ettiği kazanımları elinde tutmuş oldu.

Barış gücü askerlerinin gelişi, Rusya'nın arka bahçesi olarak gördüğü eski Sovyet cumhuriyetleri üzerindeki askeri nüfuzunu genişletiyor.

Moskova, aynı zamanda Dağlık Karabağ sorununu çözmek için kurulan 1990'lı yıllarda kurulan Minsk grubuna da Washington ve Paris ile birlikte eş başkanlık ediyor ancak ABD ve Fransa'nın ateşkes anlaşmasında herhangi bir rolü olmadı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Hiçbir şekilde Amerikalı ve Fransız mevkidaşlarımızdan uzaklaşmak istemiyoruz. Dahası, onları Moskova'ya davet ettik. Önümüzdeki birkaç gün içinde ulaşılan anlaşmaların uygulanmasına nasıl katkıda bulunabileceklerini değerlendirmek için gelecekler" dedi.

Minsk Grubu

AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kuruldu.

ABD, Fransa ve Rusya’nın eş başkan olarak görevlendirildiği Minsk Grubu’nda Beyaz Rusya,  Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç,  Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer alıyor.

Minsk Grubu, Dağlık Karabağ’da  44 gün süren çatışmalar sırasında etkisiz kalmakla eleştirilmişti. Çatışmalar Rusya’nın devreye girmesi ile yapılan ateşkesle sona erdi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU