Babacan: Yetki tek bir kişinin elinde, o talimat vermeden kimse yerinden oynayamaz

DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Albayrak’ın istifasını “Türkiye’deki yönetim sisteminin ve zihniyetinin iflas ettiğini gösteriyor” sözleriyle değerlendirdi

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Youtube’da gazeteci Cüneyt Özdemir’e konuştu. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasını değerlendiren Babacan şu ifadeleri kullandı:

Son günlerde yaşadıklarımız, Türkiye’deki yönetim sisteminin ve zihniyetinin iflas ettiğini gösteriyor. Bu basit bir istifa olayı değil. Bir bakanın sosyal medya hesabından ayrılacağını açıklaması, 24 saat boyunca açıklama gelmemesi, pek çok medya kuruluşunun üzerinde baskı hissedip adeta sinyal beklemesi ülkemizin ne hale düştüğünü çok net gösteriyor.

"Cumhurbaşkanının ağzına bakan kadro oluşmuş"

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde bakanların, komisyon başkanlarının, Merkez Bankası Başkanı’nın eski gücü ve etkisinin olmadığını belirten Babacan, “Yetki tek bir kişinin elinde. O kişi talimat vermeden kimse yerinden oynayamaz. Bakan, bakan diyoruz ama şu anda cumhurbaşkanının ağzına bakan bir kadro oluşmuş durumda" dedi.

"Nihai sorumluluğun kimde olduğu bellidir"

Babacan istifa sürecini şu sözlerle eleştirdi:

Resmi Gazete’de yayınlanan kararnamede, “görevden affını dileyen” ve “af talebi kabul edilen” ifadeleri geçiyor. Akrabalık boyutu kararnamenin diline bile yansıyor. Burada nihai sorumluluk kimde? En yakın akrabasını göreve getiren kim? Partili Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nde Merkez Bankasını da bakanı da nihayetinde yönlendiren, cumhurbaşkanının kendisidir. Nihai sorumluluğun kimde olduğu bellidir.

Babacan, ekonominin durumunu da değerlendirdi:

Cumhurbaşkanı, “Ekonomi pik yapıyor” dedikten 2 ay sonra Merkez Bankası Başkanını değiştirdi. İlgili bakan istifa etti, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Cumhurbaşkanlığındaki ekonomiyle ilgili birimler dahil değişiyor. Burada iki senaryo var:

 

İndependent Türkçe, Youtube/Cüneyt Özdemir 

DAHA FAZLA HABER OKU