ABD’nin en büyük eyaletinin başkenti Kovid-19'la mücadelede Küba’nın uzmanlığına başvurmak istiyor

Sacramento'da kabul edilen önergede, Küba’nın pandemiyle mücadelesindeki başarısına değiniliyor

Sacramento, bu yıl ABD'de Küba'yla sağlık alanındaki işbirliğinin artırılmasını isteyen 7. kent oldu (Sacramento Kent Konseyi)

ABD'nin en kalabalık eyaleti olan Kaliforniya'nın başkenti Sacramento'da Belediye ve Kent Konseyi, Küba'nın sağlık hizmetlerine erişimine yönelik kısıtlamaların kaldırılmasını talep eden önergeyi oybirliğiyle kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konsey, salı gecesi düzenlenen oylamada kabul edilen önergeyle, eyalet liderlerine ve Kongre'ye, Küba'yla sağlık alanındaki işbirliği ve iki halk arasındaki iletişim önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Önerge, Küba'da üretilen biyoteknoloji ürünlerinin ABD'ye ithalatına izin verilmesini de kapsıyor.

Önergede, ABD'de özellikle siyah ve Latin toplulukların Kovid-19 pandemisinden ağır etkilendiği, Küba'nınsa felaket ve salgınlara karşı kurulan Henry Reeve Tugayı'yla dünyanın birçok yerinde Kovid-19'la mücadelede rol aldığı belirtildi. Küba'nın Batı Afrika'da Ebola salgınıyla mücadeledeki başarısına da değinilen önerge, ülkenin dang humması, HIV, domuz gribi ve hepatit salgınlarıyla mücadelede de ön saflarda yer aldığı vurgulandı.

ABD'de bu yıl kısıtlamaların kaldırılmasını isteyen 7. kent

Önergede ayrıca, Küba'nın 2005'te Dünya Sağlık Örgütü tarafından biyoteknolojide lider ülkeler arasında sayıldığı kaydedildi. Öte yandan ABD'nin ülkeye uyguladığı abluka nedeniyle ABD'lilerin Küba'nın halk sağlığı ve pandemiyle mücadeledeki uzmanlığından yararlanamadığı belirtildi.

Sacramento Belediye ve Kent Konseyi, pandemiyle mücadele için Küba'ya yönelik seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını da talep etti.

Sacramento, sadece bu yıl benzer önergelerin kabul edildiği ABD'deki 7. kent. Daha önce yine Kaliforniya'ya bağlı Oakland, Richmond, Berkeley ve San Francisco kentlerinde, Massachusetts'e bağlı Cambridge'de ve Ohio'nun Cleveland kentinde benzer önergeler kabul edilmişti.

Küba, 39 ülkeye sağlık görevlisi gönderdi

Nobel Ödülü'ne de aday gösterilen Henry Reeve Tugayı, Kovid-19'la mücadele amacıyla 39 ülkeye 3700'ü aşkın sağlık görevlisi göndermişti.

Öte yandan Küba Moleküler İmmünoloji Merkezi'nin Hindistan'ın Bicon şirketiyle beraber geliştirdiği ve Kovid-19'a karşı bağışıklığın güçlendirilmesini amaçlayan ilacı Itolizumab, yakın dönemde ABD, Meksika ve Brezilya'daki koronavirüs hastalarında 3. faz klinik deneyler için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay almıştı.


Independent Türkçe, Telesur

DAHA FAZLA HABER OKU