Goldman Sachs ve JPMorgan'dan Merkez Bankası tahminleri:

Goldman Sachs 475, JPMorgan 500 baz puan faiz artışı bekliyor

Fotoğraf: Reuters

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ekonomi yönetimindeki değişikliğin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 19 Kasım toplantısında politika faizinde 475 baz puana varan artırım yapabileceği tahmininde bulundu.

Goldman Sachs tarafından yayımlanan raporda yüzde 10.25'te olan politika faizinin 475 baz puan artışla yüzde15'e yükseltileceği tahmininde bulunulurken, dolar/TL'nin bu seviyelerden de gerilemesi hakkında şüphe belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TL dolar karşısında geçen hafta Cuma gününden bu yana yüzde 8'in üzerinde değer kazandı. Dolar/TL geçen hafta gördüğü 8.58 zirvesinden 7.8'in altına kadar geriledi.

Politika faizinin yüzde 15'e yükseltilmesi halinde, ağırlıklı ortalama fonlama faizi zaten dün itibarıyla yüzde 14.36'da olduğu için pratikte sınırlı bir faiz artırımı yapılmış olacak.

Goldman Sachs analisti Murat Unur, yayımladığı raporda "Para politikasının yönünün değiştiği açık, ancak... (TCMB'nin) daha ne kadar sıkılaşma yapabileceği ve bunu ne süre devam ettirebileceğini tahmin etmek güç" dedi.

Raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında yüksek faizin yüksek enflasyona yol açtığını tekrar söylemesi dolayısıyla faiz artırımının tek seferlik yeşil ışık yakılmış olabileceğine dikkat çekildi.

JPMorgan’dan 500 baz puan faiz artışı tahmini

ABD'li yatırım bankası JPMorgan da yeni ekonomi yönetiminden gelen politika değişikliğine sinyallerine atıfta bulunarak TL için tavsiyesini "ağırlık azalt"tan "piyasa ağırlığı"na yükseltirken TCMB'nin 19 Kasım toplantısında 500 baz puan faiz artırımına gideceğini tahmin etti.

JPMorgan analisti Yarkın Cebeci ve Saad Siddiqui, bankanın müşterilerine gönderdikleri raporda "Yeni ekibin ilk sınavı gelecek haftaki para politikası toplantısı olacak" dedi.

Raporda, "Oldukça büyük bir faiz artırımına gideceklerini ve politika çerçevesini daha şeffaf ve öngörülebilir yapmak için sadeleştireceklerini düşünüyoruz" denildi.

Raporda Türkiye'nin orta vadede daralan döviz rezervini tekrar artırabilmesi ve yabancı yatırım çekebilmesi için "devamlı bir sıkı para politikası tutumu gerekli olacaktır" denildi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU