Afgan kadın iş bulduğu için vurulup gözlerinden bıçaklandı

Yerel yetkililer saldırının arkasında Taliban'ın olduğunu düşünüyor

33 yaşındaki Khatera, Gazni'de uğradığı saldırıda görme yetisini kaybetti (Reuters)

Afganistan'da 33 yaşındaki bir kadın çalıştığı için vurulup gözlerinden bıçaklandı. Ülkede son aylarda kadınlara yönelik çok sayıda saldırı yaşanıyor.

Tek isim kullanan Khatera, görme yetisini yitirmesine neden olan olay yaşandığında Gazni vilayetinde üç aydır polis memurluğu yapıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yerel yetkililerin yanı sıra Khatera'nın kendisi de motosiklet üzerindeki üç adamın gerçekleştirdiği saldırıdan Taliban'ın sorumlu olduğunu iddia etti.

Bir Taliban sözcüsü, grubun saldırıda rol aldığını reddederek olayın ailevi bir mesele olduğunu ekledi.

Polis, Khatera'nın çalışmasını onaylamadığı belirtilen babasının saldırının ardından gözaltına alındığını bildirdi.

Reuters'a konuşan kadın, "Göreve gittiğim birçok sefer babamın beni takip ettiğini gördüm... Çevredeki Taliban'la iletişime geçmeye başladı ve işime gitmemi önlemelerini istedi" dedi.

Babasının, kimlik kartının bir kopyasını yerel Taliban üyelerine verdiğini sözlerine ekleyen kadın, saldırı günü nerede olduğunu öğrenmek için kendisini defalarca aradığından da bahsetti.
 


Haber ajansı yorumunu almak için Khatera'nın babasına ulaşamadı.

Khatera ve çevresindeki bazı kişiler şu anda Kabil'de saklanarak yaşıyor ve babasının gözaltına alınmasından kendisini suçlayan geniş ailenin üyeleriyle irtibatta değiller. Khatera bir gün yabancı doktorların yardımıyla görme yetisini yeniden kazanabileceğini umuyor.

Khatera, "Mümkün olursa görme yetim geri dönecek, işime dönüp polis teşkilatında tekrar görev yapacağım" dedi.

Son birkaç ayda, ülkenin ilk kadın film yönetmenlerinden Saba Sahar ve hükümetin Katar'ın Doha kentinde Taliban'la yürüttüğü müzakerelerin parçası olan siyasetçi Fevziye Kûfî de dahil olmak üzere bir dizi tanınmış kadın da saldırıların hedefi olmuştu. Ağustosta gerçekleştirilen suikast girişimlerinden iki kadın da sağ kurtulmuştu.

Cinsiyet temelli saldırıların sayısındaki artış hakkında konuşan Uluslararası Af Örgütü Afganistan çalışanı Samira Hamidi şunları söyledi:

Kamusal rollerdeki Afgan kadınlar için durum hep vahim olsa da ülke çapında şiddetin son dönemde hızla yükselmesi durumu daha da kötüleştirdi.

Afganistan'da kadın hakları için 10 yıldan uzun süredir kat edilen uzun yol, Taliban'la yapılacak herhangi bir barış antlaşmasına kurban gitmemeli.

Reuters'dan da yararlanılmıştır

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU