Reuters'ın görüştüğü AK Parti'li yetkili: Albayrak'ın istifasıyla yeni kurulan partilere geçişlerin önlenmesi hedefleniyor

Reuters'a açıklama yapan AK Parti'li üst düzey yetkililer, Albayrak'ın istifasıyla birlikte yeni bir dönemin başladığını ve "küskünler" diye tabir edilen isimlerin diğer partilere gitmesinin önüne geçilmesinin hedeflendiğini söyledi

Fotoğraf: AA

Cuma günü Merkez Bankası Başkanlığı'ndan Murat Uysal'ın alınarak yerine Naci Ağbal'ın atanmasıyla başlayan ve Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmesiyle devam eden süreç, hükümette ve AK Parti'de "Bir değişim mi yaşanıyor" sorusunu akıllara getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin bugünkü grup konuşmasında, ekonomi ve yargıda yeni dönemin başlayacağını işaret etmişti.

Ekonomi alanında yaşanan bu süreçten sonra, Türkiye'de dolar ve euro düşüş göstermiş ve Türk lirası değerlenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Albayrak sonrası artık yeni bir dönem başlıyor" 

Reuters'a açıklama yapan ve ismi açıklamayan AK Parti'ye yakın üst düzey bir yetkili, Albayrak sonrası yeni bir dönemin başladığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre, üst düzey yetkili şunları kaydetti: 

Ekonomide, siyasette yeni bir dönem olacak. Birbiriyle ilgili bir çok değişikliği göreceğiz. Albayrak’ın bazı politikaları ve Cumhurbaşkanı’nın onu konumlandırmasına yönelik ciddi eleştiri vardı. Şimdi artık yeni bir başlangıç yapılıyor.

Biden'e yazılan mektup, ABD ile yeni bir dönemi başlatabilir, Azerbaycan'da kazanılan zafer keza öyle. Libya ve Suriyede sakin bir dönem var. Jeopolitik riskler de azalıyor. Bu dönem paralel olarak birçok alanda yeni gelişme görülebilir. Siyasette ve ekonomide söylemler icraatla desteklenecek. Bunu göreceğiz, gerçekten ciddi adımlar atılacak.

"Albayrak'tan kalanların onarılması gerekiyor"

Söz konusu yetkili, "Belki ağır olacak ama Albayrak'tan kalanların onarılması gerekiyor. Ekonomi Bakanı idi ama siyaset, sosyal hayat, güvenlik her alanda etkisi oluyordu. Acil reaksiyon alınması gereken alanlar var, bir hasar alındı. Bunu düzeltmek gerekli" ifadelerini kullandı.

"Erdoğan kişisel bir darbe aldı"

Reuters'ın ulaştığı başka bir yetkili ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gelişmelerden çok üzgün olduğunu ve ayrıca kişisel bir darbe aldığını belirtti.

Yetkili şunları söyledi:

Şu anda durum en açık şekilde görülmeye başlandı. Şimdi restorasyon zamanı. Son birkaç gündür yapılan atamalar hızlı düzeltme için gerekiyordu. Gelinen nokta parti ve teşkilatın yanı sıra oy oranlarında da kendini gösteriyordu. Gerçekten ekonomideki durum ve izlenen bazı politikalar nedeniyle AK Parti'nin oy oranında ciddi kayıp başlamıştı

"Yeni kurulan partilere geçişlerin önünün kesilmesi hedefleniyor"

Yetkili, bazı milletvekillerinde geçmiş dönemde Albayrak'ın aşırı korunması nedeniyle gönül kırıklıklıkları olduğunu belirterek şunları söyledi:

Şimdi yeni bir sayfa açılabilir. Pasif kalan bazı isimler aktif hale getirildi. Devamı gelecek bunların. Bazı milletvekillerinin DEVA ya da Gelecek Partisi'ne gitmesi ya da partiyi bırakması bile gündemdeydi. Bakalım bu değişebilecek mi? Erdoğan liderliğinde ilk kez böyle bir şey oluyor. Bu durumun düzeltilmesi için de yapılan seri atamalar var ve devamı olacak. Küskünlerin, umudunu kaybetmeye başlayanların kazanılması mümkün olacak. İzlenen politikalarda gözle görülür bir değişiklik olacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU