Reuters'tan Karabağ analizi: Putin Türkiye'nin varlığının güçlenmesini engellemiş oldu

Reuters'ın analizinde "Putin Rusya'nın en az 20 yıldır düşlediği Dağlık Karabağ'a barış gücü konuşlandırılması hayalini gerçekleştirdi" ifadeleri yer aldı

Fotoğraf: Reuters

Reuters, Dağlık Karabağ’daki çatışmalardan sonra varılan anlaşmayı ve bunun sonuçlarını analiz etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin desteklediği Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'da geri aldığı bölgeleri elinde tutmasını sağlayan bir barış anlaşmasına aracılık etti.

Reuters'ın analizine göre; Putin, böylelikle Moskova'nın arka bahçesi olarak gördüğü bölgede Türkiye'nin varlığının güçlenmesini de engellemiş oldu.

Azerbaycan ve etnik Ermeni güçleri arasında altı haftadır devam eden yoğun çatışmalar eskiden Sovyet Birliği'nin parçası olan Güney Kafkasya'da Moskova'nın etkisini teste tabi tuttu. Moskova, kendi güney kanadını savunmak için bu bölgeyi çok önemli görüyor.

En az birinin Moskova'nın aracılık etmiş olduğu önceki üç ateşkes denemesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Azerbaycan yanlışlıkla Rus askeri helikopterini düşürerek iki kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Azeri saldırılarını askeri ve diplomatik olarak destekleyerek arabuculuk çabalarına müdahil olmaya çalışmıştı.

Ancak en nihayetinde, Putin, Rusya'nın en az 20 yıldır düşlediği Dağlık Karabağ'a barış gücü konuşlandırılması hayalini gerçekleştirdi. Barış gücü en az beş yıl bölgede kalacak ve tekrar yenilenebilecek. Putin böylelikle şimdilik bölgeninin dışındaki ateşkes gözlem merkezinde yer alacak Türk birliklerini dışarıda tutmuş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, Rusya'nın askeri etkisini artırarak bölgede Moskova ve Ankara arasındaki jeopolitik rekabeti belirgin şekilde sonlandırıyor. Buna benzer bir rekabet iki ülke arasında Suriye ve Libya'da devam ediyor.

Putin bu anlaşmayla aslında, Ermeni güçlerin düşmesine sadece günler kaldığını söylediği Dağlık Karabağ'ın Türkiye destekli Azerilerin tamamen kontrolüne geçmesini engellemiş oldu. Ayrıca Türkiye'nin imzacı olmadığı anlaşmaya aracılık eden Rusya'nın bölgedeki etkisi de teyit edilmiş oldu.

Düşünce kuruluşu Carnegie Moscow Center'dan Alexander Gabuev, "Bu anlaşma, pek çok açıdan Rusya'nın çatışmalardaki asıl çıkarlarına işaret ediyor ve muhtemelen Moskova'nın (en azından kısa vadede) elde edebileceği en iyi sonuç" dedi.

Gabuev, "Rusya, Dağlık Karabağ'a 2,000 barış gücü askeri konuşlandırdı - bu Moskova'nın 1994'ten beri yapmak istediği ancak yapamadığı bir şey. Türk barış gücü askeri olmayacak ki bu Moskova için çok önemli" diye ekledi.

Ünlühisarcıklı: Rusya'nın varlığı Türkiye için olumsuz

Ankara, müttefiği Azerbaycan için ateşkesin "kutlu bir başarı" olduğunu ifade ederken; Erdoğan Ankara'nın Azerbaycan için desteğini Türkiye'nin "dünya düzeninde hakettiği yeri alması" çalışmalarının bir parçası olarak tanımlıyor.

Alman Marshall Fonu'nun Ankara'daki araştırma grubu başkanı Özgür Ünlühisarcıklı, Rusya'nın bölgedeki varlığının Türkiye ve Azerbaycan için olumsuz olduğunu ancak Azerbaycan'ın şu anki konumunun altı hafta öncesinden çok daha güçlü olduğunu belirtti.

Ünlühisarcıklı, "Azerbaycan sahada büyük bir başarı elde etti ve bu ateşkes ile sağlamlaştırıldı" dedi.

Ünlühisarcıklı, Ankara'nın ateşkesi gözlemlemek için kendi güçlerini gönderirken izne ihtiyacı olmadığını; ancak Moskova'nın bunu kabul edip etmediğinin net olmadığını söyledi.

"Türkiye'nin rolü Rusya'ya kıyasla ikincil bir rol"

Siyasi risk danışmanlığı yapan Eurasia Group, Erdoğan'ın olayların gidişatına ilişkin muhtemelem çok da hayal kırıklığı hissetmeyeceğini ifade etti.

Eurasia Group'un araştırma notunda, "Türkiye rolünü sürdürüyor ancak bu açıkça Rusya'ya kıyasla ikincil bir rol. Erdoğan'ın muhtemelen buna dair bir sıkıntısı yok. Onun Azerbaycan'a askeri desteği büyük bir fark yaratırken Türkiye içinse çok masraflı olmadı ve Ankara'nın milliyetçi bir kazanım ve Rusya'ya karşı bazı avantajlar elde etmesini sağladı" ifadelerine yer verildi.

Bununla beraber, Rusya'nın zırhlı araçlarla desteklenen silahlı barış gücü askerleri çatışmayı durdurarak Azerbaycan ya da Türkiye destekli güçlerin daha fazla ilerlemesini imkansız hale getirdi.

Ermenistan'la savunma anlaşması olan ve Ermenistan'da askeri üssü bulunan Moskova için muhtemelen durumdan çıkarılacak bir kazanım daha var.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 2018'deki protestolarla o zamanki hükümetin istifa etmesinin ardından başa gelmişti.

Moskova o zamandan bu yana, bazı temel siyasi konularda önceki başbakanlara kıyasla daha az Rusya yanlısı olan ve Kremlin'e sadık başbakanların başa gelmesine son vermiş görünen Paşinyan ile gergin ilişkilere sahip.

Dağlık Karabağ anlaşması pek çok Ermeni tarafından bir satış gibi görülürken, muhalafet partilerinin istifa çağrılarıyla birlikte Paşinyan baskı altında kalıyor.

Ermenistan'da protestocular ateşkes kararının ardından başbakanlık ofisi de dahil hükümet binalarına yürüdüler. Paşinyan ülkeden kaçtığına dair iddiaları yalanlamak durumunda kaldı.

Moskova, gerçekleşmesi halinde Paşinyan'ın devrilişinin ardından yas tutmayacak gibi duruyor.

Ancak Moskova yaptığı diplomatik darbenin tadını çıkarsa bile, düşünce kuruluşu Royal United Services Institute üst düzey yetkilisi Mark Galeotti'ye göre ateşkes anlaşmasında Moskova lehine görünen kazanımlar yanıltıcı olabilir.

Galeotti, Moscow Times'da yazdığı köşe yazısında durumdan en iyi şekilde istifade etmeye çalışan Rusya'nın bu süreçte müttefiklerini hayal kırıklığına uğratırken, rakiplerini engelleyecek hiçbir şey yapmadığına işaret etti.

Galeotti, "Bu gerilemenin yönetilmesidir. Bölgesel olarak bakıldığında kabiliyetleri yüksek ancak iradesi zayıf olan Rusya zor bir durumu idare etmeye çalışıyor. Bu süreçte de müttefiklerini hayal kırıklığına uğratırken kendisine meydan okuyanları caydırmak için hiçbir şey yapamıyor" dedi.

Erdoğan: Türkiye ortak barış gücünde Rusya ile yer alacaktır

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Varılan anlaşmaya göre henüz ele geçirilememiş işgal altındaki topraklar Azerbaycan'a bırakılacaktır. Azerbaycan ile Nahcivan arasındaki ulaşım sağlanacak ve bir yol inşa edilecektir. Ermenistan ile Han kenti arasına bir ulaşım koridoru açılacaktır. Yerlerinden edilen Azerbaycanlılar BM gözetiminde evlerine geri dönebileceklerdir. Türkiye ortak barış gücünde Rusya ile yer alacaktır.

 

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU