Yeni çalışma, N95 maskelerin koronavirüsü nasıl yaydığını apaçık gösterdi

N95 model valfli maskeler, pandemide maske kullanımının asıl amacına hizmet etmiyor

N95 maskelerin yanı sıra aralarında kumaş maskelerin de olduğu bazı maske türlerinin ön tarafında nefes almayı kolaylaştıran plastik, tek yönlü bir valf bulunur (Engin Akyurt/Unsplash)

ABD’deki araştırma N95 tipi valfli maskelerin koronavirüsün yayılmasını önlemede başarısız kaldığını gösterdi.

Araştırmacılar yüksek hızlı kameralarla maskelerin nefes alıp verme sırasındaki filtrelemelerini inceledi.

Görüntülerde valfsiz N94 maskelerinin nefes verirken oluşan damlacıkları etkili şekilde filtrelediği, dolayısıyla salgının yayılmasını önlemede etkili olduğu görüldü.

 

 

Öte yandan, valfli N95 maskelerinin damlacıkların maskenin dışına çıkmasına nasıl izin verdiği görüntülendi.

Buna göre koronavirüslü biri valfli maske kullandığında, virüs taşıyan damlacıkların diğer insanlara yayılması engellenemiyor.

N94 model maskeler, standard tıbbi maskelere kıyasla bu konuda daha etkili.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Maryland Standard ve Teknoloji Enstitüsü’nden makine mühendisi ve araştırmanın yazarı Matthew Staymates, görüntülere ilişkin şunları söyledi:

Görüntüleri karşılaştırdığınızda çarpıcı bir fark var. Valfli maskelerin dışarı hava çıkmasını engelleyemediğini görüyoruz. Bu da maskeyi işlevsiz kılıyor.

Valfli maskeler daha rahat olduğu için daha çok tercih ediliyor. Bu tür maskeler dışarıdan gelen damlacıkları filtrelediğinden genelde inşaat işçilerini tozdan, hastane çalışanlarını da enfeksiyonlardan korumak amacıyla kullanılıyor.

Öte yandan, pandemide maske takan kişinin korunmasından ziyade, öncelikle virüsten etkilenen kişinin nefes verdiği sırada damlacıklarının diğer kişilere bulaşmaması amaçlanıyor.

Maskenin bu kullanımına dikkat çeken Staymates, şöyle devam etti:

Maskeyi kendimi değil yakınımdakileri korumak için takıyorum. Asemptomatik olabilirim ve hiç farkında olmadan virüsü bulaştırabilirim. Valfli maskler de bunu engellemede etkili değil.

Ayrıca Staymates, araştırmada yalnızca N95 tipi valfli maskelerin incelendiğini, diğer valfli maskelerin benzer sonuçlar vermeyebileceğini de belirtti.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU