Kız kardeşi, 77 yaşındaki Joe Biden'ın 2024'te de aday olacağını söyledi

Biden, 82 yaşında olacağı 2024'te kazanıp göreve başlarsa 80'li yaşlarda ilk başkan olacak

ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan en yaşlı siyasetçi olan Biden'ın yaşıyla ilgili tartışmalar sürüyor (AP)

77 yaşındaki Joe Biden'ın görevde ne kadar kalacağına dair spekülasyonlar başlarken, kız kardeşi muhtemel seçilmiş başkanın ikinci dönem için de aday olacağını söyledi.

Biden 2021'de görevi devraldığında 78 yaşında olacak ve 82 yaşına girdiğinde ikinci kez seçilip bu makama gelirse de 80'li yaşlarda ilk başkan olacak. Böyle bir durumda, iki dönemin ardından görevi bıraktığındaysa yaş hanesinde 86 yazacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Henüz seçim sonuçları resmi olarak onaylanmamış ve 46. başkan yemin etmemiş olsa da Demokratlar, Biden'ın muhtemel seçilmiş başkan yardımcısı Kamala Harris lehine 2024 seçimlerinden önce görevden çekilip çekilmeyeceğine dair sorularla karşı karşıya bulunuyor.

Biden'ın kız kardeşi Valerie Biden Owens, Axios on HBO'ya verdiği röportajda, daha önce kendisinden bir "geçiş süreci adayı" olarak bahseden Biden'ın ikinci dönem için aday olup olmayacağı sorulduğunda "Kesinlikle evet" yanıtını verdi:

Tüm bu genç insanları bir araya getirmesi ve bölünmüş bir ülke olmadığımıza dair (bizi) yeniden eski halimize döndürmesi anlamında geçiş süreci adayı... Ama tabii. Hâlâ güçlü durumda.

Biden haziran ayında kampanyası için düzenlenen bir bağış etkinliğinde, ekibine "oyuna girmeye hazır" umut vadeden yetenekleri seçeceğini belirtmişti:

Kendimi bir geçiş süreci adayı olarak görüyorum.

Yedek kulübesine, oyuna girmeye hazır, 'Beni al koç, oyuna girmeye hazırım' diyen daha fazla insan almalıyız. Oyuna girmeye hazır çok sayıda insan var, kadın ve erkek...

Biden, yaşı ve meşhur "sözlü gafları" nedeniyle süregelen eleştirilerden dolayı kenara çekilip tekrar aday olmayacağına yönelik Politico'da çıkan haberleri yalanlamak zorunda kalmıştı.

Nevada'da iki kampanya mitingi arasında gazetecilere konuşan Biden şunları söylemişti:

Tek dönemlik bir görev süreci planlamıyorum.

Daha seçilmedim bile.

Donald Trump seçim kampanyası sırasında, başkanlık ehliyetini değerlendirmeye yönelik Demokratların 25. Madde'yle ilgili komisyon planının (bu madde, görevini yerine getiremeyen başkanların makamdan nasıl uzaklaştırılacağına ilişkin süreci belirliyor -ed.n), Harris'i Beyaz Saray'a yerleştirmeye dair bir komplo olduğunu ileri sürerek Biden'ın ileri yaşını bir seçilme sorunu olarak lanse etmişti.
 


Trump o dönem paylaştığı bir tweet'te şu ifadeleri kullanmıştı:

Kaçık Nancy Pelosi, Joe Biden'ı Kamala Harris'le değiştirmek için 25. Madde'yi kurcalıyor.

Demokratlar bunun çabucak olmasını istiyor çünkü Miskin Joe kafayı sıyırmış durumda!!!

Biden Owens ise erkek kardeşinin Başkan'ı "affetmesinin" bir anlamı olmadığını ve onun Trump'tan gelen böyle saptırmaları dikkate almamayı planladığını söyledi:

Donald Trump'la bir daha asla görüşmeyecek.

Donald Trump 20 Ocak'ta sahneden inecek ve bu artık tarih oldu, geçmişte kaldı. Joe, Donald Trump'tan bahsetmeyecek. Kimin umrunda?



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU