Tepkiler sonuç verdi, "keyfi uygulamadan" vazgeçildi: Mazeretli hakimler güncel olarak duyurulacak

"Keyfi uygulama" denilerek tepki gösterilen ve Independent Türkçe'nin gündeme getirdiği sorun çözülüyor. Mazeretli hakimlerin güncel olarak duyurulmasıyla avukatlardan mazeret istenmesine gerek kalmayacak

Mahkeme hakimlerinin katılmadıkları duruşmalar nedeniyle avukatlardan mazeret istenmesi avukatların tepkisine neden oluyordu / Fotoğraf: AA

Özellikle pandemi sürecinde birçok mahkeme heyeti sıklıkla erteledikleri duruşmalar nedeniyle o davaların avukatlarından mazeret istiyordu.

Bazı hakimler, duruşması olan avukatlardan mazeret isteyerek, bundan dolayı duruşmanın iptal edildiğini kayıtlara giriyordu.

Avukatlar yaygınlaşan ve "keyfi" olarak nitelendirdikleri bu uygulamadan duydukları rahatsızlığı sosyal medyadan birçok kereler gündeme getirdi.

Yine söz konusu iptallerle ilgili bilgi verilmemesi, hakimin olmadığının duruşma günü ve saati mahkeme kapısına gidildiğinde öğrenilmesi avukatların tepkilerini artıran bir diğer durumdu.

Gerek iptaller gerekse aynı güne ve aynı saate çok sayıda duruşma saatinin verilmesi nedeniyle saatlerce beklemek zorunda kalan avukatların tepkilerini Independent Türkçe geçen günlerde haberleştirdi.

Haberin ardından bu sorunun çözümü noktasında yeni bir gelişme yaşandı.

gökhan ahi.jpg
Gökhan Ahi / Fotoğraf: Twitter@MGokhanAhi

 

Çözüm için ilk adım İstanbul’dan geldi

Avukat Hakları Grubu Sözcüsü Gökhan Ahi, yaşanan güncel gelişmeyi Independent Türkçe'ye şu sözlerle değerlendirdi:

Uzun bir süredir, mazeretli hakimlerin önceden öğrenilebilmesi konusunda avukatlar olarak sıkıntı çekiyoruz. Bu durum mahkemenin hakimi hariç herkeste ciddi bir şekilde zaman, para ve iş kaybı yaratıyor. Avukat Hakları Grubu olarak bu konuda Adalet Komisyonları Başkanları ile konuştuk, dilekçe vererek öneriler sunduk. Mazeretli hakimlerin, dosyanın avukatlarına ve taraflarına önceden SMS veya başka bir yolla bildirilmesini istedik. Bu konuya İstanbul Anadolu Adalet Komisyon Başkanlığı duyarsız kalmadı ve Anadolu Adliyesi'nin resmi web sitesi üzerinden mazeretli hakimleri güncel olarak duyurmaya başladı. Bu basit çözüm bile, etkisinin büyüklüğü bakımından avukatlar arasında memnuniyetle karşılandı.

"Örnek çözüm diğer adliyelere de iletildi"

Ahi, soruna çözüm olarak geliştirilen bu yeni uygulamanın yaygınlaşması için de çalışmalara başladıklarını şöyle anlattı:

Bu örnek çözümü diğer adliyelerin Adalet Komisyonu Başkanlıklarına da iletmeye başladık, onların da bu basit ama etkili çözümü hayata geçirmelerini istedik. Umarım yakın zamanda diğer adliyelerde de, avukatlar ve vatandaşlar için zaman, para ve iş kaybı yaratan bu durumun önüne geçilmesi ve mazeretli hakimlerin anlık olarak yayınlanması sağlanabilir. Bu konuda çalışmalara devam edeceğiz.

"Mazeret vermeye gerek kalmadı ama kayıtlara girmesini isteyen verebilir"

İstanbul'da atılan bu adımın diğer adliyelerde de yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağını ise önümüzdeki günler gösterecek.

Gökhan Ahi, "Bu durumda avukatlar artık mazeret vermeyecek mi?" sorusuna da şöyle cevap verdi:

Hakim olmayınca avukatın duruşmaya boşuna gitmesine gerek kalmadığından bu durumda mazeret vermesi de gerekmeyecek. Ancak bazı avukatlar kayıtlara geçsin diye yine de UYAP üzerinden hakim olmadığı için duruşmaya gidemedik diye kayıt düşebilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU