Filistin, Biden'ın zaferi sonrasında barış müzakerelerinin yeniden canlanmasını umut ediyor

Biden, İsrail’in Batı Şeria’nın büyük bir bölümünü ilhak etmesini içeren Trump planına karşı çıkmış ve 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulmasını sağlamak için iki devletli çözüm ilkesine bağlılığını ilan etmişti

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas 2016 yılında Ramallah’ta Joe Biden ile bir araya gelmişti / Fotoğraf: AFP

Filistinliler, ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık yarışında kaybettiğinin ilan edilmesi sonrasında büyük bir rahatlama yaşadı. ABD'nin Arap- İsrail çatışmasına yönelik politikasının 'çatışmayı çözmeyip yönetme' yolundaki geleneksel meydanına döneceği beklentileri ışığında Demokrat Joe Biden'ın kazanmasından memnunlar.

Filistinliler Trump yönetimini, 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurmayı ve Filistinli mültecilerin dönüşüne karşı çıkarak İsrail'e karşı konumdan İsrail ortaklığına geçmesi sonrasında en kötü ABD yönetimi olarak görüyorlardı.

Biden, Trump'ın planına karşı çıkmıştı

Filistinliler, sert bir şekilde reddettikleri barış planı kapsamında 2018 yılında ABD Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşımasının ardından Trump yönetimiyle siyasi, ardından da güvenlik ilişkilerini kesti. Filistin toplumu, planı tüm ulusal hakların tasfiyesi ve radikal İsrail sağının tavrının benimsenmesi olarak görüyor.

Biden, İsrail'in Batı Şeria'nın büyük bir bölümünü ilhak etmesini içeren Trump planına karşı çıkmış ve 1967 sınırlarında bir Filistin devletinin kurulmasını sağlamak için iki devletli çözüm ilkesine bağlılığını ilan etmişti.

Biden'ın tavrı, ABD'nin yaklaşık yarım milyar dolar olarak tahmin edilen finansal desteğinin geri dönüşünü, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Washington'daki ofisinin yeniden açılmasını ve Filistin Yönetimi ile ilişkilerin yeniden başlamasını da kapsıyordu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Biden'ın başkanlık seçimlerinde zaferini ilan etmesinden saatler sonra kendisini ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i tebrik etmek için hızlı davrandı. Abbas, Filistin- ABD ilişkilerini güçlendirmek, Filistin halkının özgürlüğü, bağımsızlığı, adaleti ve onuru için kendisiyle çalışmak konusunda sabırsızlandığını söyledi.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de Biden yönetiminin 'uluslararası meşruiyete, iki devletli çözüme ve Filistin devletinin tanınmasına dayalı ciddi bir siyasi yol oluşturacağına' dair umudunu dile getirdi. Iştiyye ayrıca Başkan Biden'ın 'çözüme yönelik herhangi bir siyasi yolda en iyi ortak' olduğunu vurguladı.

Müzakerelerin yeniden başlaması

FKÖ Yürütme Kurulu üyesi Ahmed Macdalani, Biden yönetimine 'barış sürecini doğal seyrine döndürme, 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurmak için uluslararası meşruiyet kararlarını uygulama, Trump'ın barış planını görmezden gelme, Filistin- ABD ilişkilerini sürdürme ve FKÖ'nün ABD'nin başkenti Washington'daki ofisini açma' çağrısı yaptı.

Macdalani, FKÖ'nün uluslararası hukuk ilkelerine dayalı olarak müzakereleri sürdürmeye hazır olduğunu belirttiği açıklamasında şunları söyledi:

"Filistinliler, uluslararası meşruiyet temellerine karşı çıkmasından ve Filistin ile herhangi bir ilişki alanını kapatmasından önce Trump yönetimiyle bile her zaman diyaloga hazırdı."

Filistin halkı, Biden döneminin eski başkanlar Bill Clinton ve Barack Obama yönetimlerinden daha iyi olmasını ise beklemiyorlar. Macdalani'ye göre iki başkan, barış sürecine önemli ölçüde dahil olmalarına rağmen barışa ulaşmak için İsrail'e baskı uygulayacak kararlı siyasi iradeye sahip değillerdi.

Birzeit Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi Profesörü Ali el-Carbavi, Biden'ın Trump'ın tepe taklak ettiği barış sürecine ilişkin ABD'nin geleneksel tavrını benimseyeceği görüşünde. Bu tavrın 'çatışmayı çözmeye değil, yönetmeye' dayandığını belirten Carbavi, iki devletli çözümü canlı tutacağını, çözümü geleceğe taşıyarak diyalogu sürdüreceğini ve Filistin yönetiminin hayatta kalmasını sağlamak için mali ve siyasi durumunu iyileştireceğini vurguladı.

İktidarın hayatta kalması taviz gerektiriyor

Carbavi, bu durumun, Filistin yönetiminin İsrail ile güvenlik ilişkilerini sürdürmesi ve açık müzakerelere geri dönmesi gerektirdiğine dikkat çektiği değerlendirmesinde 'iki devletli çözümün Filistinlilere umut kapısı açtığını ve Tel Aviv'e yayılmacı politikalarını sürdürme fırsatı verdiğin' vurguladı

'Filistin yönetiminin hayatta kalması' ve 'meseleye kabul edilebilir bir çözüm' arasında bir zorluk olduğunu belirten Ali el-Carbavi, yönetimin hayatta kalmasının sorunun çözümünü zorlaştıran tavizler vermeyi gerektirdiğini kaydetti.

Profesör, Filistin yönetiminin, bedelini ödeyecek kaderci kararlar alma konusundaki isteksizliğiyle birlikte varlığını korumayı arzuladığını ifade ettiği açıklamasında "Biden'ın başarısı, Filistin'e hayatta kalmasını sağlayan bir rahatlık sağlar" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin Örel

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU