Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı: Binlerce robot asker orduya katılabilir

Üst düzey generale göre silahlı kuvvetler bütçesinin net olmaması “zorlayıcı”

General Sör Nick Carter, Britanya silahlı kuvvetlerinin önümüzdeki 10 yıl içinde “çok daha farklı” görüneceğini söyledi (Reuters)

Birleşik Krallık’ın silahlı kuvvetlerinin Genelkurmay Başkanı, Britanya Ordusu modernleşmeye zorlanırken, yakın gelecekte 30 bin kadar “robot askerin” insanlarla birlikte savaşabileceğini öne sürdü. 

Pazar günü Sky News’a konuşan General Sör Nick Carter, “2030lar için tasarlanan” bir ordunun işleyişinde otonom ya da uzaktan kontrol edilen çok sayıda makinenin yer alabileceğini söyledi.

Sör Nick, “120 bin kişilik bir ordumuz olabileceğini düşünüyorum, bunun 30 bini de robot olur, kim bilir?” dedi ama ordunun geleceğinin belirsizliğini koruduğuna da dikkat çekti.

Daha sonra BBC’deki Andrew Marr Show’da konuşan Sör Nick, robotların önümüzdeki 10 yılda “çok farklı” görünen silahlı kuvvetlerin bir parçası olarak, savaş alanlarında rol oynayabileceğini savundu.

General, “Bir 10 yıl daha ileriyi tahmin edecek olursam, savaşın farklı görüneceğine dair hiç şüphemiz olmamalı diye düşünüyorum, gelecekte savaş alanlarımızda robotlar olacak, bugün zaten oradalar” dedi.

Tabii bu, insan gücü bileşimini değiştirecektir. Ayrıca Kovid’in de ortaya koyduğu gibi yedek gücün son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla insanın ve bu bağlamda makinelerin bugün olduğundan çok daha farklı bir bileşim oluşturacağını tahmin ediyorum.

Sör Nick aynı zamanda, hükümetin koronavirüs pandemisiyle ilgili belirsizlik nedeniyle uzun vadeli Kapsamlı Harcama İncelemesi planlarını rafa kaldırmasının ardından silahlı kuvvetler bütçesinde ortaya çıkan belirsizliğin de bir “zorluk” olduğunu kabul etti.

Genelkurmay başkanı, hazinenin bu ay, sadece bir yıllık Harcama İncelemesi hazırlama kararını anladığını ama bu hamlenin ülke savunmasını modernleştirme planlarına yardımcı olmadığını ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslında komutanlar, entegre edilmiş bir savunma ve dış politika için yapılacak inceleme kapsamında, üç yıllık bir plan hazırlanmasını bekliyordu.

Sör Nick, BBC’ye “Bence önümüzdeki zorluk, tehdidin tüm bu süre boyunca evrimleşmesi, belli alanlarda modernleşmesi. Yani bizim de modernleşmemiz gerekiyor, o yüzden bu bizim açımızdan bir zorluk” diye konuştu.

Genelkurmay başkanı, incelemenin gelecekte daha küçük bir ordu önerip önermediği sorulduğunda henüz karara varılmadığını aktardı.

PA’dan da yararlanılmıştır.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU