Avustralya'da iki yeni memeli türü keşfedildi

"Bırakın iki memeli bulmayı, tek bir yeni memeli bulmak bile her gün görebildiğimiz bir şey değil"

Bilim insanları, uçan keseliyi korumak için olası yeni türlerin tanımlanması gerektiğini düşünüyor (Josh Bowell)

Bilim insanları, Avustralya’nın en ünlü hayvanlarından biri olan uçan keselinin (Petauroides volans) aslında üç farklı tür olduğunu ortaya koydu.

Böylece saygın bilim dergisi Scientific Reports’ta yayımlanan çalışmada iki yeni memeli türü tanımlanmış oldu. 

James Cook Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Profesör Andrew Krockenberger, "Avustralya'nın biyolojik çeşitliliği artık çok daha zengin hale geldi" diye konuştu.

Bırakın iki memeli bulmayı, tek bir yeni memeli bulmak bile her gün görebildiğimiz bir şey değil.

Hemen hemen keseli sıçan büyüklüğündeki Petauroides volans, Avustralya ormanlarında yaşıyor ve okaliptüs yapraklarıyla besleniyor.

Geceleri ortaya çıkan ve 100 metreye kadar sıçyarabilen bu hayvanların boyutları aslında yaşadıkları bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Zira habitatlarının kuzey kesiminde yaşayanlar, diğerlerine kıyasla daha küçük.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmayı gerçekleştiren, James Cook Üniversitesi, Ulusal Avustralya Üniversitesi, Canberra Üniversitesi ve ulusal bilim ajansı CSIRO'daki araştırmacılardan oluşan ekip, uçan keselinin genetik yapısını analiz etti.

Uçan keselilerin yaşadıkları bölgelere göre çeşitlilik gösterme nedenini bulmak isteyen araştırmacılar, analiz edilen popülasyonlar arasındaki genetik farklılığın çok büyük olduğunu gördü.

James Cook Üniversitesi’nde doktora adayı Denise McGregor, "Uçan keselilerin birden fazla türden oluştuğuna dair spekülasyonlar bir süredir vardı" dedi ve ekledi:

Şimdi bu DNA çalışması sayesinde iddiaları kanıtladık. Bu durum, söz konusu hayvanlara bakışımızı tamamen değiştiriyor.

 

Independent Türkçe, Sydney Herald, Ulusal Avustralya Üniversitesi

DAHA FAZLA HABER OKU