Gorbaçov’dan Biden açıklaması: Rusya’nın ciddi bir diyaloğa hazır olduğunu düşünüyorum

Gorbaçov, ABD'de başkanlık yarışında zaferini ilan eden Biden’in ABD ile Rusya arasındaki güvenin yeniden tesis edilmesinin öneminin bilincinde olduğunu umduğunu söyledi

Fotoğraf: AA

Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov, Joe Biden’in 2009’da Başkan Yardımcısı görevindeyken Rus-Amerikan ilişkilerinde ilerleme sağlandığını belirtti.

“Mart 2009'da Başkan Yardımcısı Biden ile yaptığım görüşmeyi hatırlıyorum. O zamanlar o ve Başkan Obama daha yeni görevlerine başlamışlardı. Onunla yaptığımız görüşme ciddi ve kapsamlıydı” diyen Gorbaçov, “Her şeyden önce elbette ki Rus-Amerikan ilişkilerini ele almıştık. Sonra Başkan (Obama) da görüşmeye katıldı. O zamanlar bir şeyleri başarmış olduğumuzu söylemeliyim, özellikle de START-3 anlaşması. Şimdi ise durum daha farklı” ifadelerini kulandı.

ABD'de başkanlık yarışında zaferini ilan eden Biden’in ABD ile Rusya arasındaki güvenin yeniden tesis edilmesinin öneminin bilincinde olduğunu umduğunu söyleyen Gorbaçov  Sputnik’e konuştu.  

Gorbaçov, Rusya yönetiminin de bu konuda ciddi bir diyaloğa hazır olduğunun altını çizdi:

Ülkelerimizin arasındaki güven yeniden tesis edilmelidir. Seçilmiş Başkanın bunun öneminin farkında olduğunu umuyorum ve Rusya yönetiminin de ciddi bir diyaloğa hazır olduğunu düşünüyorum.

Resmileşirse 20 Ocak 2021’de göreve başlayacak

ABD basını Biden'ın, rakibi ve mevcut Başkan Donald Trump'ı Pennsylvania eyaletinde yenerek başkanlık yarışını kazandığını duyurmuştu.

Trump, seçimin henüz bitmediğini vurgulayarak "Halk hak ettiği dürüst oy sayımına ve talep ettiği demokrasiye kavuşana kadar durmayacağım" açıklamasını yapmıştı.

Joe Biden, zafer konuşmasını Delaware eyaletinin Wilmington kentinde başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ile yapmıştı.

Biden, Amerikan halkının kendisine duyduğu güvenden onur duyduğunu belirterek, ''Bölen değil, birleştiren bir başkan olacağıma söz veriyorum. Kırmızı ya da mavi eyalet olarak gören değil, sadece Amerika Birleşik Devletleri olarak gören bir başkan olacağım'' ifadesini kullanmıştı. 

Biden sonuçların resmileşmesi durumunda 20 Ocak 2021 günü 78 yaşında görevine başlayacak.

 

Independent Türkçe, Sputnik

DAHA FAZLA HABER OKU