Salgında "ikinci dalga"nın yaşandığı Avrupa'nın bazı ülkelerinde Kovid-19 tedbirleri protesto edildi

Koronavirüs vakalarının artması sonra Avrupa'da çok sayıda ülke yeni önlemler aldı. Getirilen önlemlere tepki gösteren binlerce kişi ülkelerinde protesto gösterileri düzenledi

Almanya’da yaklaşık 20 bin kişi Covid-19 önlemlerini protesto etti/ Fotoğraf: İHA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalganın yaşandığı ve günlük vaka sayılarının hızla arttığı Avurpa'da birçok ülke yeni önlemler getirmişti.

Bazı ülkeler salgının arttığı şehirlerde sokağa çıkma yasağı ve işletmelerin belli saatlerde ya da tüm gün kapalı olması gibi tedbirler uyguluyor.

Salgın önlemlerine tepki gösteren vatadanşlar ise, ülkelerinde protesto gösterileri düzenemeye başladı.

Almanya

Almanya’nın Leipzig kentinde yaklaşık 20 bin kişi ülke genelinde uygulanan korona virüs tedbirlerini protesto etti.

Alman basınında yer alan haberlere göre, polis, aralarında çok sayıda aşırı sağcının da bulunduğu göstericilerin meydanda mesafe ve maske takma gibi Kovid-19 kurallarına uymamasını gerekçe göstererek eylemi yaklaşık 2,5 saat sonra sonlandırdı.

Bu karara uymayan ve yürüyüşe geçmek isteyen binlerce gösterici, buna izin vermeyen polise zaman zaman maytap ve şişe attı. Polis de göstericilere karşı biber gazı kullandı.

Olaylarda birçok kişi yaralandı, polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

İspanya

İspanya'nın başkenti Madrid'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı uygulanan önlemler bir polis derneğinin çağrısıyla protesto edildi.

"Özgürlük için Polisler" adıyla yeni kurulan derneğin sosyal medya aracılığıyla yaptığı Kovid-19 önlemleri karşıtı gösteri çağrısına bazı itfaiyeciler, jandarma üyeleri ve bir grup vatandaş destek verdi. 

Kent merkezinde toplanan ve meclise kadar yürüdükten sonra eylemlerini İçişleri Bakanlığı binası önünde sonlandıran kalabalık, "özgürlük", "hükümet istifa" sloganları attı.
 

20201107_2_45247032_59566336.jpg
Fotoğraf: AA


Polis derneğinin sözcüsü tarafından okunan manifestoda, "Bu gösteriyle polis ve vatandaşı birleştirmek ve tüm İspanyolların haklarını kısıtlayan önlemlere karşı olduğumuzu duyurmak istiyoruz. Hükümetin, vatandaşı korkutmak için jandarma ve polisi kullanmamasını ve bu politikalarını sonlandırmasını talep ediyoruz." denildi.

Yürüyüş sırasında göstericilerin sık sık medyayı "Kovid-19 haberlerini manipüle etmekle" suçladığı ve basın mensuplarını protesto ettikleri de görüldü.

Kosova

Kosova’da kafe ve restoran çalışanları hükümetin korona virüs salgınına karşı getirdiği kısıtlamaları protesto etti.

Başkent Priştine’de hükümeti protesto etmek isteyen kafe ve restoran işletmelerinin sahipleri çalışanlarıyla birlikte kapalı olan mekanlarının önünde tencere tavalı protesto düzenledi.
 

AW160150_01.jpg
Fotoğraf: İHA


Hafta sonu tüm işletmelerin kapatılması kararına karşı çıkan işletmeciler, salgın nedeniyle iflasın eşiğinde olduklarını sembolik eylem yaparak duyurmak istedi.

Kafeler sokağı olarak bilinen şehrin merkezindeki kafe ve restoranların önünde kepçe ve kaşıklarla tencerelere vurarak hükümetin dikkatini çekmeye çalışan kafe işletmecilerinin eylemi dakikalarca sürdü.

İtalya

Korona virüs nedeniyle ekonomik zorlukları yaşayan İtalya’da taksiciler 6 Kasım'da greve gitmişti.

Önlemler nedeniyle yaşadıkları ekonomik zorluklara dikkat çeken taksicilerin grevi uzun saatler devm etmişti.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık'ta yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele için ilan edilen karantinanın ilk günü olan 6 Kasım'da başkent Londra'da protesto gösterileri düzenlenmişti.

Kalabalıkların toplanmaya başlamasıyla polislerin göstericileri evlerine gitmeleri konusunda uyardığı ancak bu uyarılara riayet edilmediği için 104 kişinin gözaltına alındığı aktarılmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU