ABD'de 59. başkanlık seçimlerini Joe Biden kazandı

ABD'deki başkanlık yarışını Biden kazanarak, ülkenin 46. başkanı oldu

Fotoğraf: Reuters

ABD'de 3 Kasım'da yapılan 59. başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden'ın kazandığı bildirildi.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının verilerine göre Biden, rakibi ve mevcut Başkan Donald Trump'ı yenmesi için gereken 270 delege barajını aşarak yarışın kazananı oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AP sandıklardan çıkan son rakamlara göre, 20 delege oyuna sahip Pensilvanya'nın da Biden'ın hanesine yazılmasıyla birlikte Demokrat adayın 284 delege sayısına ulaşarak başkan olduğunu, Trump'ın delege sayısınınsa 214'te kaldığını aktardı.

Uzun süreli bekleyişin ardından yaşanan bu son dakika gelişmesinin üzerinden çok geçmeden AP nihai sonuçların beklendiği Nevada'yı da Demokrat adayın kazandığını ve Biden'ın 290 delegeye ulaştığını açıkladı. 

Öte yandan başkanlık yarışıyla birlikte yapılan Senato seçimlerinde AP'ye göre Demokratlar 46, Cumhuriyetçiler ise 48 sandalyeyi garantiledi.

Demokratlar Temsilciler Meclisi'ndeyse çoğunluğu korudu. AP bu seçimlerde Demokratların 214, Cumhuriyetçilerin 195 sandalye kazandığını bildirdi.

Joe Biden: "Bütün Amerikalıların başkanı olacağım"

Zaferinin ilan edilmesinin ardından Twitter'dan bir açıklama yapan Biden şu ifadeleri kullandı:

Amerika, büyük ülkemize liderlik etmede beni seçtiğiniz için gururluyum. Önümüzdeki iş zor olacak. Ancak size söz veriyorum, bana oy verseniz de vermeseniz de bütün Amerikalıların başkanı olacağım. Bana olan inancınızı koruyacağım.

Yardımcısından zafer telefonu: "Başardık Joe!"

Biden'ın kazandığının duyurulması sonrası Demokrat siyasetçinin başkan yardımcısı adayı Kamala Harris de bir paylaşım yaptı. Biden'ı telefonla aradığı ana dair görüntüde Harris, "Başardık Joe! ABD'nin yeni başkanı sen olacaksın" dedi.
 


Trump: "Oylar dürüstçe sayılana kadar durmayacağım"

AP, Trump'ın yasal süreci gerekçe göstererek yenilgiyi kabul etmeyeceğini duyurdu. Trump tarafının yaptığı açıklamada, seçim kanunlarının doğru bir şekilde uygulandığından emin olmak için yasal süreç başlatılacağı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Joe Biden’ın sahte bir şekilde seçimi kazanmış gibi davranmaya neden acele ettiğini ve medyadaki müttefiklerinin ona yardım etmek için neden bu kadar çok çabaladığını biliyoruz: Gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyorlar. Basit bir gerçek: Seçim bitmekten çok uzak. Joe Biden, zorunlu yeniden sayımların olduğu epey tartışmalı eyaletler ya da kampanyamızın nihai kazananı belirleyebilecek yasal itirazları var. Örneğin Pensilvanya’da, yasal gözlemcilerimizin oy sayımını takip etmesine izin verilmedi. Başkanın kimin olacağına yasal oylar karar verir, medya değil.

Pazartesinden itibaren kampanya ekibimiz seçim yasalarının tam olarak uygulanmasını ve koltuğa hakkıyla kazananın geçmesini sağlamak için dava açacak. Amerika halkı, dürüst bir seçimi hak ediyor. Bu da bütün yasal oy pusulalarının sayılması ve hiçbir yasadışı oyun sayılmaması anlamına geliyor. Halkın seçimimize tam olarak güvenmesini sağlamanın tek yolu bu. Biden kampanya ekibinin bu temel ilkeyi kabul etmeyi reddetmesi ve hileli, üretilmiş, uygun olmayan ya da ölü kişiler tarafından kullanılmış oyları saymak istemesi şaşırtıcı olmaya devam ediyor. Sadece yasal olmayan yollara başvuran bir parti gözlemcileri hukuka aykırı bir şekilde sayım odasının dışında tutabilir ve daha sonra erişimlerini engellemek için mahkemede savaşır. 

Peki Biden ne saklıyor? Amerika halkının hak ettiği ve demokrasinin talebi olan dürüst oy sayımına kadar durmayacağım.

Trump: Bu seçimi büyük bir farkla ben kazandım

AP'nin haberinden önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Trump "Bu seçimi büyük bir farkla ben kazandım" demişti.

Trump'ın bu paylaşımının altına Twitter, "Bu paylaşım yapıldığında resmi kaynaklar bu seçimin sonucunu açıklamamış olabilir" şeklinde uyarı etiketi koydu. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU