Papa, yapay zekanın insanlığa karşı ayaklanmaması için dua etmeye çağırdı

Francis, robotiğin toplumda "çığır açıcı değişikliklere" yol açması konusunda uyarıyor

Papa Francis, yapay zekayla ilgili endişelerini bir süredir dile getiriyor (Reuters)

Papa Francis, Katolikleri yapay zekanın (YZ) insanlığa karşı ayaklanmaması için dua etmeye çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kasım ayı dua niyetinde çağrıda bulunan Papa, gelişmiş robot teknolojisinden kaynaklanabilecek eşitsizlik artışına karşı uyardı ve YZ'nin bunun yerine herkes için çalışması çağrısında bulundu.

Francis, "Yaşadığımız çığır açan değişimin merkezinde yapay zeka var. Robotik, kamu yararına katılırsa daha iyi bir dünyayı mümkün kılabilir" dedi.

Doğrusu, teknolojik ilerleme eşitsizlikleri artırıyorsa bu gerçek bir ilerleme değildir. Gelecekteki gelişmeler, kişinin ve yaratılışın haysiyetine saygı duymaya yönelik olmalıdır.

Robotik ve yapay zekanın ilerlemesinin her zaman insanlığa hizmet etmesi için dua edelim... 'insan olsun' diyebiliriz.

Papa'nın Dünya Çapında Dua Ağı tarafından halka duyurulan aylık dua niyeti, Vatikan'ın şubatta yaptığı makine öğrenimi teknolojilerinin etik kullanımı çağrısının ardından geldi.

IBM ve Microsoft başkanları tarafından desteklenen "YZ Etiği için Roma Çağrısı" başlıklı belgede Kilise, YZ'yi "insanlık ve çevre yararına" çalışmaya çağırıyor.

Papa'nın uyarısı, Elon Musk'ın gelecek 5 yılda insanların YZ tarafından ele geçirilme riski olduğunu söylemesinden sonra geldi.

Bu öngörü, makine zekası insan zekasını aştığında ve kavranamaz ölçüde hızlandığında, teknolojik tekilliğe ilişkin önceki tahminlerle ilgili önemli bir revizyona işaret ediyor.

Örneğin ünlü fütürist Ray Kurzweil, daha önce süper zekanın bu kritik eşiğinin 2045 civarında gerçekleşeceğini saptamış ve robotik, bilgisayarlar ve yapay zeka gibi teknolojilerdeki büyük ilerlemelere değinmişti.

Girişimleri arasında elektrikli otomobil üreticisi Tesla ve uzay firması SpaceX olan Musk, temmuzda The New York Times'a verdiği bir röportajda, mevcut trendlerin YZ'nin 2025'e kadar insanları geçebileceğini gösterdiğini söylemişti.

Musk, "YZ'nin çok zeki kişiler tarafından görmezden gelinmesinin nedeniyle ilgili değerlendirmem, çok zeki kişilerin bir bilgisayarın kendileri kadar zeki olabileceğini düşünmediği yönünde. Bu bir kibir ve açık biçimde yanlış" demişti.

Yapay zekanın insanlardan çok daha zeki olacağı bir duruma doğru yol alıyoruz ve bu zaman diliminin şu andan itibaren 5 yıldan daha az olduğunu düşünüyorum. Fakat bu her şeyin 5 yıl içinde cehenneme döneceği anlamına gelmiyor. Sadece, işlerin daha istikrarsız ve tuhaf olacağı anlamına geliyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU