Perinçek: ABD'nin silahlı gücünün sınırları daraldı, saldırganlıkta ısrar ederse, bu macera olur

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Joe Biden'ın Amerikan "derin devletinin" liderlerinden biri olduğunu ileri sürdü

Fotoğraf: Twitter

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CNN Türk'te katıldığı programda ABD seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Perinçek, ABD'nin silahlı gücünün sınırlarının daraldığını ileri sürerek, "Yine de saldırganlıkta ısrar ederse, bu kendileri için bir macera olur. Tabii bu kez daha ağır mağlubiyetler yaşarlar" görüşünü savundu.

Kırmızı ABD, mavi ABD

Ahmet Hakan'ın Tarafsız Bölge programına Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, Sabah gazetesi yazarı Hasan Basri Yalçın, Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, gazeteciler Razi Canikligil ve Ali Çınar'la birlikte konuk olan Perinçek, şunları söyledi:

ABD seçim haritasına baktığımızda, Trump ve Biden'ın kazandığı eyaletleri değerlendirecek olursak şu ortaya çıkıyor: Mavi renkler ve kırmızılar iki farklı ABD'yi temsil ediyor. Okyanuslara bakan bölgeler, (Biden'ın kazandığı) mavi ABD ile orta kesimler, kırmızı ABD (Trump'ın kazandığı bölgeler) birbiriyle çarpışıyor. Mavi ABD neyi temsil ediyor? Amerikan endüstrisinin en çok geliştiği bölgeleri… dışa karşı yayılmacılıktan ve saldırganlıktan yana, dünyaya tırnak gösteren ABD. Kırmızı renktekiler ise içe dönmek ve kötü giden ekonomiyi düzeltmek isteyen Amerikan siyasetini destekleyen bölgeler. ABD bir yol ayrımında.

"Biden Amerikan derin devletinin önemli liderlerinden birisi"

"ABD'nin başına kim gelse fark etmez" görüşüne katılmadığını belirten Perinçek, şöyle devam etti: 

ABD 1950'de dünya toplam üretiminin yarısını üretiyordu şimdi ise bu oran yüzde 15. ABD'nin dolar imparatorluğu çöküyor. ABD, dünyanın her yerinde verdiği mücadeleleri kaybediyor. Askeri olarak üstünlüğünü yitirdi, karşısına rakip kuvvetler çıktı. Ortadoğu'da yenildi, Uzakdoğu'da Çin'e diş geçiremedi. Suriye ve Irak'ı parçalayamadı, sözde Kürdistanı yani 2. İsrail devletini kuramadı. Şu anda kazanacağı belirtilen Biden'ın stratejisi, ABD'nin genel gidişatına ters. Dünyadaki iddialarını kaybeden, siyasi ve ekonomik hükümranlığı sona eren ABD, can havliyle kendi içinde bir atak yapıyor. Bu atağın itici gücü de dünyaya karşı daha yırtıcı olmak isteyen, finans merkezlerinde, büyük sanayi şehirlerinde yaşayan kesimler. Biden da zaten savaş yanlısı, Amerikan derin devletinin önemli liderlerinden biri.

"Trump Biden'ı Çinci, Biden Trump'ı Rusçu olmakla suçladı"

Trump ise Amerikan ekonomisine ağırlık verme eğiliminde. Ne diyor: ‘ABD 8 trilyon doları Ortadoğu çöllerine gömdü.' ABD için savaşlarla, askeri yöntemlerle bir çıkış olmadığını tespit ediyor. ABD'nin orta kesimlerinden destek bulmasının nedeni bu. Dikkat ederseniz, Çin'le ‘ticaret savaşları' denilen mücadeleye öncelik veriyor. Bu nedenle rakibi Biden'ı Çin'ci olmakla suçladı. Biden de Trump'ı ‘Rusçu' olmakla itham ediyor.

"Bu kez daha ağır mağlubiyetler yaşarlar"

Perinçek, Trump siyasetinin Amerikan gerçeklerine daha uygun olduğunu öne sürdü. 

"Trump, ABD'nin askeri ve dolar hegemonyası üzerine kurulu sisteminin bittiğini gördü" diyen Perinçek, "Trump'ın güvenlik danışmanlarının yazdığı raporlar da söze 'ABD kaybetti' diye başlıyor. Bu nedenle, dünyada kaybettikleri bir savaşı sürdürmek yerine, kaynakları ABD içinde kullanmayı tercih ettiler. Bu açıdan Trump'ın stratejisi daha gerçekçi. Ancak Biden kazansa da gerçek değişmiyor: ABD hegemonyası çöküşte. Biden ve ekibinin üzerinde duracağı ekonomik zeminin ne halde olduğu belli. Elindeki silahlı gücün sınırları daralmış. Yine de saldırganlıkta ısrar ederse, bu kendileri için bir macera olur. Tabii bu kez daha ağır mağlubiyetler yaşarlar. Sonuç olarak, ABD büyük bir çıkmazda, Biden da ve haritadaki mavi kesimlerin desteklediği siyasetler de bu çıkmazı temsil ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"ABD'yi önümüzdeki dönem halk hareketleri bekliyor" 

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, önümüzdeki süreçte ABD'nin iç sorunlarının artacağını iddia ederek sözlerini şöyle tamamladı:

Bu seçim bize, ABD'yi kendi içinde nelerin beklediğini de gösterdi. Artık ABD'nin geçmişine bakarak bunları anlayamayız. Anayasa mahkemesiyle, yasalarla, hukukla problemlerin çözüldüğü, istikrarlı, oturmuş bir düzeni olan ABD vardı. Bu dönem sona erdi. Bir seçim yapılıyor, görüldüğü gibi karakolluk… Ayrıca ABD'yi önümüzdeki dönem halk hareketleri bekliyor. ABD'deki Hispanikler, Asyalılar, siyahilerin küresel salgın ve ekonomik krizle artan huzursuzluğu daha da şiddetli bir hal alacak. Kendi içindeki bu hareketler ABD'nin başını ağrıtacak.

 

Independent Türkçe, Aydınlık, CNN Türk

DAHA FAZLA HABER OKU