Trump'ın seçim komplosu iddiası, Amerika'nın dostlarının midesini bulandırıyor

Başkan ya seçim sürecini anlayamayacak kadar aptal ya da yalan söylüyor

Başkan Trump, son basın toplantısında Demokratların seçimi çalmaya çalıştığı iddiasını yineledi (Reuters)

Donald Trump'ın başkanlığını son saatlerinden daha iyi anlatan bir şey yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın son başıboş, hırıltılı, saldırgan, şaşkın, aşağılayıcı, çaresiz eleştirilerini ona "sırtı üstü halde güneşin altında çırpınan obez bir kaplumbağa" diyen CNN muhabiri Anderson Cooper'dan daha iyi özetleyemem. Kendisi fazla nazikti çünkü kaplumbağayı düz çevirmek istersiniz.

Trump kendini zavallı hissettiği için böyle bir şefkati hak etmiyor. Detroit'e saldırdığında ırk kartını oynadığını biliyoruz, bu çaresiz kaldığının kesin bir işareti. Son sayılan postayla gönderilmiş oyların ağırlıklı olarak Biden'a çıkması karşısında şok olduğunu söylerken Trump, ya seçim sürecini anlayamayacak kadar aptal ya da yalan söylüyor.

Belki de uzaklardaki çeşitli eyaletlerde seçim görevlilerinin yarısının ona karşı büyük bir komplo içinde olduğuna dair halüsinatif bir dünya yaratan; aptallık, doğuştan kurnazlık ve "olumlu düşünmeyi" karıştırarak yapılan garip, Trumpçı bir kokteyl vardır. Ve bu dünyada, baskı altındaki binlerce dürüst memur ve gönüllünün bağıran silahlı haydutlar dışarıdayken oturup kağıt parçalarını düzleştirerek gerçekleştirdiği bu kitlesel dolandırıcılık, suç dehası Joe Biden tarafından koordine ediliyor. Trump sonunda aklını mı kaybetti?
 


Hepimiz yalnızca acınası turuncu kıçını kurtaracak son bir efor sarf ettiğini bildiğimiz halde, bu perişan gangsterin devlet adamı karikatürü kılığında yalnızca aleyhinde eğilim gösteren yerlerde oyların sayılmasını durdurmaya çalışarak demokrasiyi kurtarmaya çalıştığını iddia etmesini izlemek Amerika'nın dünya genelindeki dostlarının midesini kaldırıyor.

Tüm aşırı büyümüş zorbalar gibi o da temelde yeterince büyük bir öfke nöbeti geçirdiği ve seçimlerle mahkemeleri birbirine kattığı takdirde herkesin sonunda istediğini almasına izin vereceğine inanan bir çocuk. Ama bu sefer "davası" o kadar saçma bir şekilde zayıf ve risk o kadar büyük ki bunu yapamayacak. Amerika henüz Belarus değil. Postayla gönderilen oy pusulalarına yenildi; komplo yok, sadece oylar var.

Trump Beyaz Saray'dan ne kadar erken çıkarsa Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, kamu hayatında bıraktığı çıkmayan mandalina lekesini silmeye çalışmak için işe o kadar erken koyulabilir.

Amerikan halkını dinlemezse, ailesi (aklı başında olanlar), başkan yardımcısı, kabinesi, partisi ve mahkemeler harekete geçmek zorunda kalacak. Eğer bir seçimi kaybettiğini hâlâ kabul etmezse o zaman açıkça görevde kalamayacak kadar dengesiz hale geldiği noktaya ulaşmış oluruz ve anayasanın zihinsel olarak yetersiz bir başkanla ilgili 25. Ek Madde'si yürürlüğe girmeli. Son konuşmasının videosu ihtiyaç duyulan tüm kanıtları sağlıyor. Belki ancak o zaman bu kabus biter.



* Sean O'Grady'nin makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Trump'ı büyük bir seçim komplosu olduğunu iddia ederken izlemek, Amerika'nın dünyadaki dostlarının midesini bulandırıyor

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU