Pompeo'dan Venezuela açıklaması: Askeri müdahale de ihtimal dahilinde

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, gerekmesi durumunda Venezuela'ya askeri harekatın mümkün olduğunu ancak barışçıl geçiş sürecini tercih edeceklerini söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, basın mensuplarına Venezuela'daki darbe girişimine ilişkin açıklamada bulundu. Pompeo, "Barışçıl bir geçişi tercih ederiz. Ancak gerekirse askeri müdahale olabilir" dedi. 

Pompeo daha önce ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkeyi terk etmeye hazırlandığını ancak Rusya’nın girişimi ile bundan vazgeçtiğini ifade etmişti. 

Darbe girişimi

Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı 3 dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Guaido, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu da Twitter hesabından yayımlamıştı. Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtilmişti.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez ise darbe girişimine karşı koyacaklarını belirterek, "Biz silahlı kuvvetler olarak anayasal düzeni savunmaya yemin ettik. Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum söz konusu değil, herkes komutanların emrindedir." açıklamasında bulunmuştu.

ABD yönetimi ise Guadio ve taraftarlarının darbe girişimine tam destek veren açıklamalar yapmıştı. 

Bu noktaya nasıl gelindi?

Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.

Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.

Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıklamıştı.

ABD yönetimi, Venezuela'ya bir dizi yaptırım uygulamaya başlamıştı.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU