Partilerin seçmenlerinin sosyal medya tercihleri: AK Parti'liler Facebook, CHP'liler Twitter'da

Optimar Araştırma'nın çalışması, Türkiye’de sosyal medya kullanım eğilimlerini ve siyasi partilerin seçmenlerinin tercihlerini ortaya koyuyor

Kolaj: Independent Türkçe

Optimar Araştırma’nın 26-30 Ekim tarihleri arasında 2 bin 147 kişi ile yüz yüze görüşme yoluyla yaptığı anketin sonuçları arasında, siyasi tercihler ve sosyal medya ilişkisi konusunda önemli veriler var.

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’nin aktardığı anket sonuçlarına göre, Türkiye’de sosyal medya platformlarının kullanılma oranı şöyle:

1- Facebook ...... yüzde 28.8

2- Instagram....... yüzde 27.0

3- Twitter.......... yüzde25.7

4- YouTube........ yüzde 6.4

Partilerin sosyal medya tercihi

Yazısında, araştırmanın siyasetle ilgili bölümlerini de aktaran Selvi, seçmenlerinin sosyal medya tercihlerini şöyle anlattı:

AK Partililer birinci sırada Facebook diyor. İkinci sıradaki tercihleri ise Twitter’dan yana. CHP’lilerde ise ilk sırada Twitter geliyor. Instagram ikinci sırada. MHP’lilerin önceliği Facebook. İkinci sırada ise Instagram’ı takip ediyorlar. İYİ partililer öncelik Facebook diyor. Twitter ikinci sırada geliyor. HDP’liler ise ezici bir çoğunlukla Twitter’cı... İkinci sırada Instagram geliyor.

Selvi’nin aktardığı Optimar anketinde siyasete dair sonuçlar ise şöyle:

Türkiye’nin sorunlarını hangi parti çözer?

Bu soruya yanıt verenlerin oranları şöyle:

AK Parti.................. 33.3

CHP........................ 16.6

HDP....................... 8.0

İYİ Parti................... 5.3

MHP     4.7

mansurekrem.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

İmamoğlu mu Yavaş mı?

Ankette, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı aday konusu da soruldu.

Yerel seçimlerin ardından bu sorunun yanıtının tartışmasız Ekrem İmamoğlu olduğunu, ancak ilerleyen süreçte İmamoğlu’nda bir gerileme, Mansur Yavaş’ta ise bir ilerleme yaşandığını öne süren Selvi, anketten çıkan sonucu ise şu şekilde aktardı:

Yüzde 36.4 Recep Tayyip Erdoğan

 Yüzde 8.6 Mansur Yavaş

Yüzde 8.2 Ekrem İmamoğlu

Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı kim olmalı?

Ankette muhalefetin cumhurbaşkanı adayları da sorulmuş.

Abdullah Gül ile Kemal Kılıçdaroğlu en son sırayı paylaşıyorlar. Gül diyenler 6.6 iken Kılıçdaroğlu diyenler 5.9’da kalıyor.

Mansur Yavaş 17.1’le ilk sırada gelirken Ekrem İmamoğlu 16.3’le onu takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 7’yle Muharrem İnce, dördüncü sırada ise 6.7’yle Meral Akşener geliyor.  Mansur Yavaş CHP’den sonra en fazla oyu İYİ Parti ve MHP’den alırken Ekrem İmamoğlu’na CHP’lilerin desteği daha yüksek çıkıyor.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU