Güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan tasarıya Fransa Ombudsmanı'ndan tepki

Fransa Ombudsmanı Claire Hedon, yasa tasarısının endişe verici olduğunu belirtti

Fransa'daki Sarı Yelekler eylemleri sırasında göstericilere şiddet uygulayan polisler hakkında soruşturmalar açılmıştı / Fotoğraf: AA

Fransa Ombudsmanı Claire Hedon, görevde olan güvenlik güçlerinin görüntülerinin herhangi mecrada yayımlanmasını yasaklayan ve buna uymayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avro ceza "genel güvenlik" yasa tasarısının endişe verici olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hedon, bu yasa tasarısının görüşülen yasa tasarısının bilgilendirme özgürlüğünün ihlal edilmesi riski taşıdığını kaydetti. 

Tasarının endişe verici olduğunu ifade eden Hedon, basın özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirtti. 

“Görüntüleri yayımlamak meşru ve demokratik düzen için gerekli”

Hedon, güvenlik güçlerinin kamu görevi yapması nedeniyle onların görüntülerinin yayımlanmasının meşru ve demokratik düzen için gerekli olduğunu aktardı.

Claire Hedon, tasarının, terörle mücadelede kullanılacak "drone" kameralarının insanların özel hayatının gizliliğini korumaya yönelik yeterli güvence vermediğini de belirtti. 

Tasarı ne getiriyor?

İktidar partisi Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketinden (LREM) iki milletvekilinin hazırladığı ve bugünlerde Ulusal Meclis'te görüşülen "genel güvenlik" yasa tasarısı, görevdeki güvenlik güçlerinin görüntülerini çekmenin ve herhangi bir mecrada paylaşılmasının yasaklanmasını, bu yasağı uymayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası öngörüyor.

Tasarıya göre terörle mücadelede "drone" kameralar kullanılabilecek.

Eylemciler karşı şiddet kullanan polislere soruşturma açılmıştı

Fransa'da sarı yeleklilerin gösterilerinde ve emeklilik reformuna karşı yapılan eylemlerde polisin protestoculara karşı kullandığı şiddet görüntülenmiş ve sosyal medyada paylaşılmış, bunun üzerine polisler hakkında soruşturmalar açılmıştı.

Türkiye'de suç

Fransa'da güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayınlanmasının suç kapsamına alınması tartışılırken, Türkiye'de durum ne?

Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. maddesine göre, teörle mücadelede görev alan güvenlik güçlerinin kimliklerini belli edecek şekilde görüntülerinin yayınlanması suç kapsamında.

Yasa,  "İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak surette kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklayanlar veya yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler beşmilyon liradan onmilyon liraya kadar ağır para cezası ile cezalandırılır" diyor. 

Bunun basın yoluyla yapılması halinde ise uygulanacak ceza ise yasada şöyle düzenlenmiş durumda:

Belirtilen fiillerin 5680 sayılı Basın Kanununun 3 üncü maddesindeki mevkuteler vasıtasiyle işlenmesi halinde, ayrıca sahiplerine de; mevkute bir aydan az süreli ise bir önceki ay ortalama fiili satış miktarının, aylık veya bir aydan fazla süreli ise bir önceki fiili satış miktarının, mevkute niteliğinde bulunmayan basılı eserler ile yeni yayına giren mevkuteler hakkında ise, en yüksek tirajlı günlük mevkutenin bir önceki ay ortalama satış tutarının yüzde doksanı kadar ağır para cezası verilir. Ancak, bu ceza ellimilyon liradan az olamaz. Bu mevkutelerin sorumlu müdürlerine, sahiplerine verilecek cezanın yarısı uygulanır

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU