Yunanistan vaka artışı nedeniyle ülke çapında tecrit kararı aldı

Yunanistan, yeniden artışa geçen Kovid-19 vakalarını kontrol altına almak için ülke çapında üç hafta süreyle tecrit kararı aldı

Başbakan Kiryakos Miçotakis, Kovid-19 salgınına karşı ülke genelinde alınacak yeni tedbirleri açıkladı / Fotoğraf: AA

Başbakan Kyriakos Miçotakis, gecikmeden sert önlemler almayı tercih ettiğini söyledi.

Miçotakis, daha önce ülke çapında bir tecritin son seçenek olduğunu söylemesine rağmen, son beş günde vakalardaki ani artıştan sonra harekete geçmek zorunda kaldığını ve tecrit olmadan sağlık sistemi üzerindeki baskının "dayanılmaz" olacağını ifade etti.

Yunanistan genelinde Cumartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek yeni kısıtlamalar uyarınca, süpermarketler ve eczaneler hariç perakende işletmeler kapatılacak. Siviller belli zaman aralıklarında dışarı çıkabilmek için izne ihtiyaç duyacaklar.

İlkokullar açık kalacak, ancak liseler kapanacak.

Eczane ve temel ihtiyaç ürünlerini satan marketlerin açık olacağını vurgulayan Miçotakis, vatandaşların iş, sağlık, alışveriş ve spor gibi sebeplerle kısa mesaj atarak evlerinden çıkabileceklerini bildirdi. 

Miçotakis, uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda salgının ikinci dalgasıyla mücadele için bu önlemleri almak zorunda kaldıklarına dikkati çekerek, "Tedbirleri geç almaktansa erken almayı tercih ediyorum." ifadesini kullandı.

Başkent Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kentte halihazırda gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor, restoran ve kafeler sadece paket servisi yapabiliyor.

İlk dalgada erken tecrit sayesinde az vaka görüldü

Yunanistan'da, salgın Şubat ayında başladığında ülke çapındaki erken tecrit uygulamaları nedeniyle Avrupa'daki çoğu ülkeden daha az vaka bildirildi. Ülke, Mayıs ayında bu kısıtlamaları kaldırmaya başladı.

Ancak Ekim başından bu yana enfeksiyonlarda artış görülmesiyle birlikte ülkede kısıtlamalar yeniden devreye alınıyor.

Yunanistan'da, dün 2 bin 646 tanı ile salgının başından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kaydedilmişti.

Toplam vaka sayısının 46 bin 892'ye çıktığı ülkede, şu ana kadar 673 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yittirdi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçtiğimiz hafta tarafından corona virüsü salgınına ilişkin yapılan açıklamada, “Avrupa'daki günlük Kovid-19 ölümleri geçen haftaya kıyasla yüzde 40 arttı” açıklaması yapmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU