Bakan Kurum: 153 vatandaşımıza DASK ödemesi yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İzmir’de en geç bir ay içinde tüm DASK hasarlarının tespitleri yapılıp vatandaşlara ödemelerin yapılacağını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir AFAD Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu / Fotoğraf: AA

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki deprem sonrası Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) hasar tespitlerinin devam ettiğini, bugün itibarıyla 153 kişiye 6,3 milyon liralık DASK ödemesi yapıldığını açıkladı.

Bakan Kurum, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Afet Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, yoğun ve titiz şekilde tamamlanan arama kurtarma çalışmalarında 107 kişinin enkazdan kurtarıldığını hatırlatarak, çalışmalara katılan herkese teşekkür etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurum, sepremde yaralananlardan 36'sının tedavisinin devam ettiğini bunlardan 7'sinin yoğun bakımda bulunduğunu ve 5'inin durumunun ağır olduğu bilgisini verdi.

 Bakan Kurum, bundan sonraki süreçte geçici barınma, hasar tespit ve kalıcı konutların yapımı üzerinde yoğunlaşacaklarını belirterek, "İzmir'in yeniden inşasına ilişkin adımlarımızı atacağımız iş süreçlerine giriyoruz" dedi.

Şehir Hastanesinin yanında Türkiye'ye örnek olacak 5 bin bağımsız bölümlük, hem rezerv alanlarda hem de yerinde proje çalışmalarının başlatıldığını kaydeden Kurum, inşaatlarına 1 ay sonra başlancak konutların, 1 yıl içinde de bitirileceğini söyledi.

Kurum, Seferihisar'da tsunamiden etkilenen 33 konut ve 189 iş yerine 1 milyon 904 bin lira ödeme yapıldığını, iş yerleri için ödemelerin tamamlandığını, bugün Doğal Afetler Sigortaları Kurulu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Türkiye Sigortalar Birliği başkanlarıyla bir araya geldiklerini kaydetti.

İzmir depremini DASK açısından değerlendirdiklerini kaydeden Bakan Kurum, "Ege Bölgesi'ndeki sigorta oranı yüzde 58 seviyelerine ulaşmış durumda. Depremden sonra DASK başvuruları 14 ilden 11 bin 300 hasar ihbarı alınmış durumda. Bu ihbarlardan 10 bin 300'ü İzmir'den geldi" dedi.

Bugün itibarıyla 153 vatandaşı 6,3 milyon liralık DASK ödemesinin yapıldığını Bakan Kurum, "En geç bir ay içinde tüm DASK hasarlarının tespitleri yapılıp vatandaşlarımıza ödemeleri yapılmak üzere çalışmalar yoğun şekilde devam etmektedir” diye konuştu.

Kurum, DASK sigortasının zorunlu deprem sigortası olduğunu hatırlatarak, vatandaşların sigortalarını yenilemesi gerektiğini kaydetti.

Ağıt hasarlı bina sayısı 231

Bugün itibarıyla 34 bin 72 binada 210 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Ağır hasarlı, acil ve yıkılacak bina sayımız 231, 3 bin 924 bağımsız bölümden oluşuyor. 1834 az hasarlı, 251 orta hasarlı binamız var. Bu çerçevede 12 binamızın yıkımlarını tamamladık."

Vatandaşların ağır hasarlı binalara kesinlikle girmemesi gerektiğini kaydeden Kurum, 5 ilçenin yanı sıra Bayraklı'da 24 mahallede kurulan koordinasyon merkezlerinde vatandaşların her türlü sorununu çözmek için çalışıldığını söyledi.

Vatandaşlardan 11 milyon lira yardım

Koordinasyon merkezlerine 3 bin 300 başvurunun alındığını, bunların hızlı bir şekilde yanıtlandığını belirten Kurum, "Bugüne kadar vatandaşlarımıza yaklaşık 11 milyon lira yardım yapılmış durumdadır" diye konuştu.

Çadırlarda 8 bin 553 kişi kalıyor

Bakan Kurum, bin konteynerlik alanda çalışmaların 18 gün içinde tamamlanacağını belirterek, "Ege Üniversitesi Kampüsü içinde de 312 konteynerlik geçici barınma ihtiyacı için alan çalışması başlattık. Şu ana kadar 4 bin 469 çadır sevk edildi, 3 bin çadırımız kuruldu, fiilen 879 çadırımız boş durumda, çadırlarda 8 bin 553 vatandaşımız kalmaktadır." dedi.

Barınma ihtiyacı için özel yurtlarda, misafirhanelerde, spor tesislerinde 11 bin kapasiteli yerin bulunduğunu da belirten Kurum, sıcak yemek dağıtımının sürdüğünü, şu ana kadar 19 bin genç ve çocuğa psikososyal destek verildiğini sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU