Cep telefonuna ÖTV zammı yapıldı, sigaranın sıfırlanan vergisi geri geldi

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre bazı telefonların ÖTV’si yüzde 25’ten yüzde 50'ye kadar çıkarılırken, sigara başına alınan asgari maktu vergi sıfır iken 26 kuruş oldu

Fotoğraf: Pixabay

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne göre sigaraya uygulanan “maktu vergi” uygulaması dört ayda ikinci kez değişti. 

1 Ocak’ta yapılan düzenlemeyle sigara başına alınan 0,28 liralık asgari maktu verginin kaldırılmasının ardından 30 Nisan’da yayınlanan kararnameye göre söz konusu vergi, 0,2679 lira olarak geri geldi. Uygulama, tütün yerine geçen maddeler ve puroları da kapsıyor. 

Asgari maktu vergi,  sigaranın düşük fiyatla satılmasını engellemeye yönelik uygulanıyor. Çoğu üründe vergi satış fiyatından yüzde ile alınırken sigara ve içki gibi ürünlerin belli bir fiyatın altına satılmasını engellemek için her paketten alınacak bir asgari maktu vergi belirleniyor. 

Sigaraya uygulanan verginin yapısı nispi vergi, maktu vergi ve asgari maktu vergiden oluşuyor. Bunların nasıl belirleneceği ise şöyle bir hesaplamayla gerçekleşiyor. 

Sigarının perakende satış fiyatı ile devletin belirlediği nispi vergi oranı çarpılıyor. Çıkan sonuç, asgari maktu vergiden büyükse nispi vergi esas alınıyor. Düşük ise asgari maktu vergi tutarı esas alınıyor. 

Örneğin 10 liralık sigarada yüzde 67’lik bir nispi vergi oranı varsa, söz konusu verinin tutarı 6,7 lira. 

Bir pakette 20 adet sigara var. Yeni asgari maktu vergi tutarını sigara başına 26 kuruş aldığımızda bir paketin vergisi 5,2 lira. 

6,7 lira, 5,2 liradan büyük olduğu için nispi vergi esas alınıyor. 

Ayrıca her paket için belirlenen sabit 42 kuruşluk maktu vergi miktarı var. 6,7 ve 0,42 liranın toplamı olan 7,12 liralık miktar özel tüketim vergisi (ÖTV) diye geçiyor. 

Ocakta yapılan düzenlemeyle sigaradan alınan yüzde 63’lük nispi vergi oranı yüzde 67’ye çıkartılmış, asgari maktu vergi sıfırlanmış ve paket başına alınan 42 kuruşluk maktu vergi aynı kalmıştı. 

iPhone için yüzde 25 ÖTV hayal oldu

Dün yayınlanan kararnamye göre tüm cep telefonlarında yüzde 25 olan özel tüketim vergisi , vergi matrahı 640 lira ile bin 500 lira arasında olan telefonlar için yüzde 40’a yükseltildi.

Matrahı bin 500 lirayı aşan telefonlar için yeni ÖTV oranı ise yüzde 50. 

Şubat ayında TBMM’de kabul edilen yasa ile cep telefonlarından ÖTV matrahlarına göre farklı oranlarda vergi alınmasının önü açılmıştı.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU