Esad: Ekonomik krizin nedeni milyarlarca dolarımızın Lübnan bankalarında mahsur kalması

Suriye lideri, "Bu bizim gibi bir ekonomi için korkunç" dedi

Suriye'de giderek ağırlaşan ekonomik kriz, Esad yönetimini artan protestolarla karşı karşıya getirdi (Reuters)

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, ülkesinde giderek büyüyen ekonomik krizin ardında Lübnan bankalarında Suriyelilere ait milyarlarca doların bloke edilmesi olduğunu söyledi.

Ülkedeki bir ticaret fuarında devlet televizyonuna konuşan Esad, Suriye’ye ait 20 ila 42 milyar dolarlık varlıkların Lübnan’daki bankalarda mahsur kaldığını belirterek “Bu Suriye gibi bir ekonomi için korkunç bir şey. Hiç kimsenin bahsetmediği sorunun kaynağı bu” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye lideri, ekonomideki sıkıntının temelde, haziranda uygulamaya konan Sezar Yasası kapsamındaki ABD yaptırımlarından kaynaklanmadığını belirterek “Bu kriz Sezar Yasası’ndan çok önce başladı. Sorun Lübnan bankalarındaki paramızın kayıplara karışması” diye konuştu.

Lübnan’da son dönemde ekononomik kriz nedeniyle birçok banka, sermaye kaçışını engellemek amacıyla para çekme ve transfer işlemlerine ağır kontroller uyguluyor. Bu nedenle yurtiçinde ve yurtdışındaki birçok kişi, Lübnan bankalarındaki sermayelerine erişemiyor.

Lübnan bankalarında parası bulunan Suriyeli iş insanları, Lübnan’ın bankacılık sektöründeki sert önlemleri nedeniyle, Suriye’ye temel madde ve yakıt ithalatı için gerekli paranın bankalarda mahsur kaldığını belirtiyor.

Birçok Suriyeli yetkili ve iş insanı, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle ticareti sürdürebilmek için Lübnan bankalarını kullanmayı tercih ediyor.

Suriye’de yaptırımlar nedeniyle yerel para birimi hızla gerilerken halk gıda ve temel maddelere erişimde büyük zorluklar yaşıyor. Ülkede yakıt sıkıntısı giderek büyürken hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapması, yaklaşık 10 yıldır savaş koşullarında yaşayan halk arasında tepkiye yol açmıştı.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU