Şam yönetimi İdlib çevresine sevkiyat yaparken Rus jetlerinin bombardımanı arttı

Rusya'nın İdlib'de askeri operasyona açık kapı bırakan açıklamalarının ardından muhaliflerin elinde kalan son şehirde tansiyon yükseldi. Hava saldırıları artarken rejim destekçisi gruplar ve Suriye silahlı kuvvetleri İdlib önlerine ek sevkiyat yaptı

İdlib'e zaman zaman şiddetli saldırılar düzenleniyor / Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Suriye'de muhaliflerin denetiminde kalan son şehir olan İdlib'de gerilim arttı. Rusya'nın İdlib'e askeri operasyon için açık kapı bırakan açıklamalarının hemen ardından yaşanan saldırılarda ölenlerin büyük kısmı yine siviller oldu.

Esad rejimine ait uçakların son günlerde yaptığı saldırılarda, Türkiye, Rusya ve İran'ın garantörlüğünde uygulamaya konulan "Gerginliği Azaltma Bölgesi"nde bir hastane ve bir okul hedef alındı. 

Hedef alınan bölgeler sadece İdlib'le sınırlı kalmadı. Hama'nın kırsal bölgelerindeki yerleşim yerlerinin de hedef alındığı bildirildi. Silahlı muhalifler, Kifrenbude, El Habit ve El Huviyz'i Lazkiye'deki Hımeymim Üssü'nden kalkan Rus savaş uçakları tarafından vurulduğunu" öne sürdü.

 

İdlib (1).jpg
Astana Mutabakatı kapsamındaki Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içinde yapılan saldırılarda uçak ve helikopterlerin yanısıra füzelerin de kullanıldığı belirtildi / Fotoğraf: AA

 

 

Lavrentyev: Hayal kırıklığı yaşıyoruz

Astana Mutabakatı'nın taraflarından biri olan Rusya'dan İdlib'le ilgili farklı açıklamalar geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada “Türk dostlarımızla ılımlı muhalifler orada (İdlib) geriye kalan teröristleri yok etme çalışmalarını yerine getiremedi. Onların (Heyet Tahrir Şam militanları) bu toprakların büyük bölümünde kontrol sağlamış olabilmeleri, elbette ki pek çok soru işaretine ve bizde büyük bir hayal kırıklığına yol açıyor” demişti.

Putin: Operasyon ihtimali dışlanmamalı

Bu açıklamadan bir gün sonra Çin'de düzenlenen "Bir Kuşak Bir Yol" zirvesinde konuşan Putin ise şunları söyledi:

"Şu anda geniş ve kapsamlı bir askeri operasyona gerek olduğunu düşünmüyorum. Çünkü bölgede sivil halkın can güvenliğinin göz önünde tutulması gerek. Tabii teröristler bu durumdan cesaret alarak yine sivillere ve gerçek muhalefete çile çektiriyor. Baskı altında tutuyor. Dolayısıyla hesaplar çok iyi yapılarak operasyon ihtimali de dışlanmamalı.”

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lavrov: Her şeyin bir sınırı var

İki gün önce bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise İdlib Mutabakatı'nı yerine getirmeye çalıştıklarını savunarak, "İdlib'deki durum ve diğer bölgelerde teröristlerin faaliyetleri sonsuza kadar devam edemez. Her şeyin sınırı var. Suriye hükümetinin kendi topraklarında kendi vatandaşlarının güvenliğini tamamen sağlama hakkına sahip olduğu gerçeğinden hareket edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Tüm bu açıklamaların ardından bölgede tansiyon yükseldi. 

 

 

Havadan saldırılar arttı

Envaki, Muntar, Mudik, Muşrefiye, Haviz, Kefer Hamra, Cisr eş Şuur gibi İdlib, Hama ve Batı Halep'te saldırılar gerçekleştirildi. Hava saldırıları Rus hava kuvvetleri tarafından gerçekleştirilirken, yerel kaynaklar Suriye'ye ait helikopterlerin varil bombaları kullandığını iddia ediyor.

İdlib çevresinde konuşlu Şii örgütlerin de roket ve füzelerle bu bölgelere saldırılarda bulunduğu bildirildi.

Tansiyonu yükselten bir gelişme de Suriye hükümeti destekçisi güçlerin İdlib çevresine sevkiyat yapması oldu.

Silahlı kuvvetler ve İran destekli milis örgütler İdlib önlerinde

İdlib-Hama hattına ek kuvvet gönderen gruplar arasında, rejim yanlısı Kaplan milisleri ile Filistinli mültecilerden oluşan Kudüs Tugayı da var. 

Öte yanda 4. Zırlhlı Tümen, 5 Kolordu ve 11. Tankçı Tugayı da İdlib önlerine gönderildi. İdlib'i çevreleyen 280 km'lik hatta 14 bine yakın asker ve milisin konuşlu tutulduğu öğrenildi.

Türkiye, son yıllarda yaşanan iç göç dalgalarıyla nüfusu 4 milyona yaklaşan İdlib'e yapılacak bir askeri müdahaleye karşı çıkıyor. 

 

İdlib (3).jpg

Son hava saldırılarının hedefi olan bölgelerde yaşayanlar ülkenin farklı yerlerine göç etmeye başladı / Fotoğraf: AA

 

İdlib'in güneydoğusundaki Abidin, Ureynibe, Termala ve El Habit köylerine, Hama'nın kuzey kırsalında Latamne ve Kifrenbude ilçesine, Hama'nın batı kırsalında El Sahır, Bab el Taka, El Uremye, El Tüveyne, El Havice ve El Huveyz köylerine yapılan hava saldırılarında 2 sivil yaşamını yitirdi. Dünkü saldırılarla birlikte en az 5 sivilin öldüğü belirtiliyor.

BM ve ABD'den açıklama

Bölgede bunlar yaşanırken Birleşmiş Milletler (BM) ve Amerika Birleşik Devletleri'nden İdlib açıklaması geldi.

İdlib ve çevresinde son haftalarda artan şiddetli çatışmalara, sivil kayıplarına ve yerinden edilmelere dikkati çeken BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, "İdlib anlaşmasının uygulanması konusunda Astana garantörlerinin taahhütlerini memnuniyetle karşıladığını ancak daha fazlasının yapılmasını gerektiğini" söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus ise İdlib'de gerçekleştirilen hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bölgedeki şiddet olaylarının sona ermesi gerektiğini söyleyen Ortagus, Suriye'nin İdlib ilinde yaşanan şiddet olaylarındaki artışın bölgenin istikrarsızlaşmasına neden olacağını söyledi.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU