Mısır, Türkiye ile Libya konusunda işbirliğinden uzak duruyor

Mısır geçen ay Türk yetkililerin Mısır'la anlaşma çağrılarının güvenilirliğini ve ciddiyetini küçümsemişti

Mısır fırkateyni Taba, Fransa ile askeri tatbikat sırasında (Mısır askeri sözcüsü)

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, ülkesinin Libya konusunda Türkiye ile işbirliğini "bu aşamada" reddederken, Mısır ve Fransız deniz kuvvetleri bölgenin güvenlik ve istikrarına yönelik destek çabaları kapsamında Akdeniz'de ortak tatbikat gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Şükri, dün akşam Russia Today internet sitesinde yayınlanan Rusya haber ajansı TASS ile verdiği röportajda şunları kaydetti:

"Libya ile ilgili tüm konuların Libya tarafları arasındaki siyasi diyalogda gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve çabalarımızı Rusya, ABD ve Batı Avrupa ve tabiki Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ile koordine ediyoruz." 

Bakan Şükri, Mısır'ın Libya konusundaki siyasi sınırlarını tekrar dile getirerek, "Özellikle yabancı militanları Suriye'den Libya'ya transfer eden güçler olduğu için dış müdahalenin ve bölge dışındaki ve Arap toprakları dışındaki ülkelerin durumu etkileme girişimlerinin reddini" içerdiğini açıkladı. Şükri açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

"Dostlarımızla ve bu konuda bize yakın pozisyonda olan ülkelerle işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Bu aşamada Türkiye’nin bunların arasında olduğunu söyleyemem.”

Mısır geçen ay Türk yetkililerin Mısır'la anlaşma çağrılarının güvenilirliğini ve ciddiyetini küçümsemişti. Bakan Şükri, birçok konuşmasında "Anlaşma çağrılarını bölgede istikrarı korumak için pratik önlemlere çevirme gerekliliği” çağrısında bulundu.

Mısır ve Türkiye'nin çıkarları Libya'daki duruma göre farklılık gösteriyor. Mısır, Libya parlamentosunun talebi üzerine "Mısır ve Arap ulusal güvenliğini korumak" amacıyla Libya’da askeri müdahale başlatmak için ülke parlamentosunun onayını aldı.

Diğer taraftan, Mısır ve Fransız deniz kuvvetleri dün, "Mısır fırkateyni (Taba) ve Fransız fırkateyninin (Jean Bart) katılımıyla Akdeniz'deki kuzey filosunda ortak bir tatbikat" gerçekleştirdi.

Mısırlı askeri bir kaynak tarafından yapılan açıklamaya göre ortak tatbikat farklı faaliyetleri içerdi. Tatbikat kapsamında, pozisyonlarını isabetli ve yüksek hızda alabildiklerini gösteren farklı yelken oluşumlarının uygulanmasına yönelik tatbikatın yanı sıra su altı, su yüzeyi ve havadan gelecek tehditlere karşı savunma metotları ve manevra kabiliyetleri sınandı. Havadan gelecek tehditler kapsamında ise Mısır ordusuna ait F-16’ların olası bir hava saldırısını engellemeye yönelik tatbikata katıldığı kaydedildi. 

Kahire ve Ankara, Akdeniz'de sondaj çalışması yapılması konusunda birçok hukuki ve siyasi tartışmaya girdi. Türkiye Şubat 2018'de Doğu Akdeniz'de sondaj faaliyetleri konusunda 2013'te Mısır ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından imzalanan bir anlaşmanın yasal olmadığını ve tanımadığını duyurdu. Kahire ise anlaşmanın yasallığını tartışmanın mümkün olmayacağını öne sürerek uluslararası hukukun kurallarının tutarlı olduğunu vurguladı. Uluslararası bir anlaşma sıfatıyla Birleşmiş Milletler'e tevdi edildiği belirtti. Benzer bir anlaşma aylar önce Yunanistan ile imzalandı.

Mısırlı askeri kaynak tarafından yapılan açıklamada, "Tatbikatlar, Mısır ve Fransız silahlı kuvvetleri arasındaki ortak işbirliğinin temellerini destekleme, her iki tarafın ortak çıkarlarını elde etmek için ikili yeteneklerden yararlanma ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlama çabalarını destekleme çerçevesinde gerçekleşti" ifadeleri yer aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU