Eski banka avukatından uyarı: Bankaya borçlanıp taksitle ödeyeceğinize, birinden borç alarak kurtulun yoksa...

Bir dönem bankalara avukatlık yapan Merve Gürcan, bu kurumlara borçlanma konusunda uyarıda bulundu. TÜKODER Genel Başkanı Aziz Koçal ise birçok insanın banka ve kredi borçlarından dolayı icralık olduğunu söyledi

Bankalar, ekonomik hayatın vazgeçilmezi. Ancak uzmanlar, bankalardan borçlanırken ödeme dengesine dikkat edilmesi uyarısında bulunuyor / Fotoğraf: Independent Türkçe

İlk meslek yıllarında bazı bankalara avukatlık yapan halen mesleğini İstanbul'da icra eden Merve Gürcan, önceki Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle bir iddiada bulundu:

Banka avukatlığı yaptığım dönemde öğrendiğim bir şey var, bankaya borçlanıp taksitle ödeyeceğinize, birinden borç alın yoksa o borç asla bitmez. Aslen bankalar asgariden ödeme yapan müşterileri daha çok severler çünkü faiz getirisi yüksektir.

 

Gürcan'ın paylaşımının ardından kendisini arayarak iddiasının gerekçelerini sorduk.

Gürcan, söze yaşadığı bir deneyimden örnek vererek başladı.

mervegürcan.jpg
Avukat Merve Gürcan / Fotoğraf: Twitter@mervethemermaid

 

"Yüzündeki umutsuzluğu unutamıyorum"

2002 yılında İzmir'de dört ayrı bankanın kredi kartı icra takiplerini yürüten bir büroda çalıştım. Bir tanesi TMSF'ye devrolan bir banka idi ve temerrüt faizi oranı yüzde 274 tü yanlış hatırlamıyorsam. Yani 100 TL borcunuzu ödeyemediğiniz için borcunuz faiziyle 374 liraya çıkıyordu. Dolayısıyla o dönem çok fazla intihar vakalarının haber olduğu bir dönemdi. Bir gün bir borçlu geldi. İşçiı idi. 'Borcum ne kadar?' diye sordu. Söyledim. 'Geçen geldiğimde de o kadardı, arada ödeme yaptım o ne oldu' dedi. Yüzündeki umutsuzluğu  unutamıyorum.

"Bankalar size limit verirler ama o limiti aşmanıza izin verirler çoğu zaman"

Gürcan, bankalara olan borcun kolay bitmemesinin bir nedenini şöyle anlattı:

Bankalar kredi kartı verirken size bir limit verirler ama o limiti aşmanıza da izin verirler çoğu zaman. Siz ödeme gücünüzün çok üzerinde borçlanmış olursunuz. Asgari limitten ödeyen ancak düzenli ödeyen müşteriyi severler çünkü faiz getirisi yüksektir.

"Ödeme gücünüzü aşacak şekilde borçlanmayın"

Gürcan, sözlerinin devamında şu uyarıda bulundu:

Bankalara ödeme gücünüzü aşacak şekilde borçlanmayın. Beyaz eşya almak için taksit yapılabilir ancak yoğurt, peynir almak için taksit yapmayın. Olabildiğince kısa vadeli krediler kullanmak ve geliriniz ve giderleriniz arasındaki dengeye uygun borçlanmaya dikkat etmeniz gerekir. Kredi ile kredi kapatmaya çalışmaktansa bir yakınınızdan borç almak her zaman daha iyidir.

azizkoçal.jpg
Aziz Koçal / Fotoğraf: Twitter@KocalAziz

 

"Banka ve kart borçlarını ödeyemeyenlerin birçoğu icralık durumda"

Gürcan'ın iddialarını Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal da yorumlandı.

Gürcan'ın görüşlerine katıldığını belirten Koçal, "Bankalara ve kredi kartlarına borçlanmak geleceği ipotek vermektir" dedi ve şu iddiada bulundu:

"Gelir düşüklüğü nedeniyle  bankalara taksitleri ve kredi kartları borçları ödenemediğinden, vatandaşlarımızın birçoğu icralık durumdadır. Çalışanların birçoğunun maaşları kart ya da kredi taksiti ile ilgili hacizlidir. Emeklilerin durumu daha da vahimdir. Kullandıkları krediler nedeniyle maaşlarına haciz konulmasına muvafakat verdiklerinden dolayı maaş alamaz duruma düştüler."

"Aile dramları ile karşı karşıya kalabiliriz"

"Vatandaşlarımız kredi kartlarını kullanırken ya da kredi kullanırken bin kere düşünmeliler, alacakları gelecek maaşlarını peşinen harcıyorlar" diyen Koçal, devletin vatandaşların alım gücünü yükseltecek tedbirleri acilen alması gerektiğini, aksi takdirde aile dramları ile karşı karşıya kalınacağını, ayrıca intiharlar, sosyal patlamaların sürekli yükseleceğini iddia etti.

"Bankalar güneşli hava şemsiye verir, yağmurlu havada geri alır"

Koçal, sözlerini şu uyarı ve iddiayla da bitirdi:

Sonuç olarak vatandaşlarımız mümkün olduğunca kredi kullanmamalı ve kredi kartlarına yüklenmemelidir.  Aksi taktirde bankaya bulaşan bir daha kurtulması mümkün görünmemektedir. Unutmayalım bankalar güneşli havada şemsiye verir,  yağmurlu havada geri alır.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU