The Queen's Gambit'teki ilaçlarla ilgili karanlık gerçek

Netflix'in yeni dizisi The Queen's Gambit, Beth Harmon'ın başından geçenlere odaklanıyor

The Queen's Gambit, ABD'li satranç ustası Bobby Fischer'ın hayat hikayesinden esinleniyor (Netflix)

1950'lerin sonuyla 1960'ların başı arasında geçen The Queen's Gambit Kentucky'deki bir yetimhanede başlıyor.

Bir gün Beth Harmon (Isla Johnston) adında genç bir kadın bodrum kata iniyor ve burada yetimhane müdürü Bay Shaibel'dan (Bill Camp) satranç öğreniyor. Bu sırada yetimhanede kalanlara yeşil-beyaz "vitaminler" veriliyor, daha sonra bunların Xanzolam adındaki sakinleştirici olduğu anlaşılıyor.

Beth satrançta iyileştikçe haplarını alıyormuş gibi yapıyor ama onları daha sonrası için saklıyor. Beth geceleri yatağında uzanıp tavanda bir satranç tahtası hayal ediyor, bu da sözümona vitaminlerin etkisindeyken stratejisini geliştirmesine olanak sağlıyor. The Queen's Gambit'te Beth'in yaş almış halini Anya Taylor-Joy canlandırıyor.

The Queen's Gambit hikayeyi daha etkili anlatmak adına tarihsel gerçekleri kısmen gözardı ediyor. Screen Rant'in haberine göre dizi epey bir şeyi, genç Beth'in dünya standardında bir satranççı olmak için Xanzolam'a gereksindiği önermesine dayandırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk bölümler bahsi geçen vitaminlerin karaktere fayda sağladığını gösteriyor. Karakter düşüncelerini odaklayabiliyor ve farklı bir stratejik bakış açısı ediniyor. Gerçekteyse Beth Harmon hiç yaşamadı, Xanzolam adında bir sakinleştirici de yoktu. İşin doğru kısmıysa 50'lerin ortasında ABD'deki bazı yetimhanelerin çocukları ilaç yoluyla sakinleştirmiş olması.

The Queen's Gambit genç baş kahramanın tuhaf huyu ergenlik yıllarında evlat edinilip yeni annesi Alma Wheatley'in (Marielle Heller) Xanzolam reçetesi olduğunu fark ettiğinde tekrar ortaya çıkıyor. Satır aralarında yatan iletiyse 1950'lerin sonuyla 1960'ların başı arasında genç Amerikalı kadınların geçmişlerinden bağımsız şekilde gündelik hayatın gerçekleriyle başa çıkmada zorlanmış olması.

The Queen's Gambit'te mercek altına alınan ilacın benzerlerinin tıbbi kullanım için onayı ABD'de 1960'ta çıkmıştı, dolayısıyla o sıralar kaygı bozukluğu ve uykusuzluk çeken Amerikalı kadınlara reçeteyle verilmiş olması muhtemel. The Queen's Gambit'te yapımcılar Beth ve Alma arasındaki işlevsiz ilişkinin altını çizerek o zamanın Amerikan kültürüne bir eleştiri sunuyor. Anne ilişki sorunlarıyla boğuşuyor ve üzüntüsünü kendini sakinleştirmeye çalışarak maskeliyor. 

Dizinin uyarlandığı romanın yazarı Walter Tevis'in kitabının ilk sayfasında 1960'ların başında Amerikalı kadınlardan "mizaçlarını törpülemelerinin" beklendiği belirtiliyor. The Queen's Gambit her ne kadar önemli bir izlenme başarısı elde etse de, tartışmalı iletileri nedeniyle eleştiri de alıyor.

 

Independent Türkçe, Screen Rant

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

DAHA FAZLA HABER OKU