İklim krizine rağmen Rusya doğalgaz ihracatını artırmayı planlıyor

Ülke temiz hidrojen yakıtının ana üreticisi olmayı da hedefliyor

Gazprom 2019'da, yaklaşık 135 milyar TL net kâr açıklamıştı (Reuters)

Koronavirüs pandemisinin etkisinden sonra ekonomiyi yeniden inşa etmek için “doğalgaza dayalı iyileşme” tasarlayan tek ülke Avustralya değil. Rusya da kötüleşen küresel iklim krizinin ortasında kendi muazzam fosil yakıt rezervlerinden yararlanmayı planlıyor.

Kremlin net sıfır emisyon hedefi belirlemezken Enerji Bakanı Aleksandr Novak, pandemi nedeniyle pazarda yaşanan küçülmenin ardından Rusya'nın petrol ve doğalgaz ihracatının 2021'de büyümeye devam edeceğine inandığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya geçen yıl, dünyanın en büyük beş sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üreticisinden biri oldu. Bu ay diğer BRIC ülkelerinin (Brezilya, Hindistan ve Çin) enerji bakanlarıyla video konferans düzenleyen Novak'a göre 2035 yılına kadar Rusya'nın üretimi, yılda mevcut 29 milyon tondan 140 milyon tona çıkarması bekleniyor.

2018'de Rusya, Avrupa ülkelerine boru hatları aracılığıyla 243 milyar metre küp gazın yanı sıra 24 milyar metre küp LNG ihraç etmişti. Rusya'nın kısmen devlete ait enerji şirketi Gazprom'a göre Birleşik Krallık (BK) Avrupa'nın en büyük Rus doğalgazı ithalatçısı.

LNG, kömürün yaklaşık yarısı kadar sera gazı karbondioksit salıyor ve kömüre olan talep keskin şekilde düşerken Rusya, doğalgaz talebinin sürekliliğine güveniyor.

Novak, The Guardian'a “Doğalgazın, çevre dostu bir enerji kaynağı olduğuna inanıyorum” dedi.

Küresel enerji karışımında, doğalgazın payının yalnızca artacağına ve bunun sadece Avrupa için değil, küresel olarak da geçerli olduğuna inanıyoruz.

Fakat Novak'ın bu inancına rağmen Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa'da doğalgaz talebinde kısa süreli bir artış ve ardından on yılın sonunda 2019 seviyelerine göre yüzde 8'e varan bir düşüş öngörüyor.

Novak, Rusya'nın büyük bir küresel hidrojen üreticisi olmayı hedeflediğini de söyledi. Hidrojen, doğalgaza nazaran daha temiz bir alternatif ve hidrojen atomlarının oksijen atomundan ayrılmasına yarayan suyun elektrolizi yoluyla elde edilebiliyor. Süreç gereken enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan alırsa temiz enerji olarak kabul ediliyor.

Hidrojen, hidrokarbonlar gibi hidrojen içeren bileşiklerden hidrojenin elde edildiği piroliz yoluyla da elde edilebilir.

Birleşmiş Milletler'in Glasgow'daki Cop26 iklim zirvesine tam bir yıl kalmışken ve Paris İklim Anlaşması'nın yürürlüğe girmesinden beş yıl sonra, sera gazlarını dizginleyemeyen hükümetler, harekete geçmeleri için baskı altına alınıyor.

Geçen hafta, Avustralya Başbakanı Scott Morrison net sıfır emisyon hedefi koymayı reddetmişti. Net sıfır emisyon hedefleri benimseyen ülkenin en büyük 4 ticari ortağına ve iki fosil yakıtın Avustralya'nın tüm ihracatının dörtte biri değerinde olmasına rağmen kömür ve gaz ihracatı konusunda endişeli olmadığını söylemişti.

Çin, Güney Kore ve Japonya ise kısa zaman önce yüzyıl ortası için net sıfır hedefleri benimsemişti.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU