İzmir’deki depremin mağduru olan "diğer canlar": Kayıp evcil hayvanlara ne oldu?

6,6'lık sarsıntı sırasında korkup kaçan ya da enkaz altında kalan evcil hayvanların ilanlarını bulabileceğiniz veya kendi bulduğunuz cana dair bilgiler paylaşabileceğiniz siteler var

Sokakta tasması olan ya da depremde kaçtığından şüphelenilen hayvanların fotoğraf ve konum bilgileri, sosyal medyadadaki bazı hesaplardan paylaşırken, kimi vatandaşlar da aynı yöntemle ilan yayınlayarak kayıp hayvanlarını arıyor. Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen sağ çıkarılan hayvan dostlar da var. Onlardan biri, depremin mucize köpeği Ares / Fotoğraf: Independent Türkçe

İzmir'i vuran depremde enkaz altında insanların yanı sıra başka canlar da bulunuyor: Hayvanlar...

Kurtarma ekipleri hayvanların bazılarına sağ salim şekilde, bazılarının ise cansız bedenlerine ulaştı. 

Kimisi de depremde korkup kaçtığı için sahipleri kendilerinden günlerdir haber alamıyor.

Sahiplerinin ulaşamadığı canlara ilişkin çözüm arayışı sürerken, çeşitli oluşumlar ve kişisel hesaplar kendi imkanlarıyla sosyal medya üzerinden var gücüyle çalışıyor.

Instagram'da "Hipder", "İzmirdepremkayiphayvanlar" ve "MeralOlcayy" gibi hesaplar vasıtasıyla kayıp hayvanlara ulaşabilme ya da bulunan bir hayvanın sahibine kavuşmasını sağlamak mümkün.

Bunun için yapılması gereken şey, söz konusu hesaplarla iletişime geçmek, bulunan ya da aranan hayvanın fotoğraf ve detaylarını paylaşarak ilanı yayınlatmak.

Enkazdan kurtarılan kedi, köpek, papağan ve tavşan gibi hayvanların yanı sıra pek çok diğeri, bu siteler vasıtasıyla sahipleriyle buluşturuldu.

 

 

"İçeride bir sürü sahipli kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar var"

Kayıp canların fotoğraflarını tek çatı altında toplayan hesaplardan biri, İzmir’deki "Hayvanlar için Projeler Derneği (HİPDER)".

Instagram üzerinden HİPDER hesabından ulaşılabilen hesabı Funda Bonomo yönetiyor.

Sadece insanların değil, hayvanların da deprem nedeniyle çok korktuğunu ve ürktüğünü belirten Bonomo, "Enkaz altındaki tüm canlılar adına çok üzülüyoruz. Hayvan korumacıları olarak şu sıkıntımız var: Mesela vinçlerle ayakta tutulan bir bina var, insanların hepsine ulaşıldıktan sonra yıkım kararı çıktı. Oysa içeride bir sürü sahipli kedi, köpek, kuş gibi hayvanlar var" ifadelerini kullandı.

 

Kolaj hayvanlar.jpg
Deprem sonrasında sahipli hayvanlara ne olduğu merak konusu olurken, K-9 köpekleri, günler sonra deprem enkazından Buse Hasyılmaz isimli çocuk ile bir kediyi kurtarmasıyla gündemde / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Bürokrasiye göre hayvanların canı, insan canı kadar kıymetli değil"

Binaların yıkılacak olmasını eleştiren Funda Bonomo, buradaki evcil hayvanların durumuna dikkati çekti:

Bürokrasiye göre hayvanların canı, insan canı kadar kıymetli değil.  İnsanlar, evlerini, eşyalarını kaybetmiş. Yakınlarını kaybedenler, şimdi diğer aile fertleri olan hayvanlarının canlı canlı gömülüşüne tanık oluyor. Zaten travmatize olmuşlar. Çadırlar, soğukta kalmış durumda, eşyaları da yok. Kendi canlarından sonra baktıkları canın derdine düşüyorlar. Çünkü o canları, ailelerinden biri olarak görüyorlar.

 

Funda Bonomo.Hipder. jpg
Funda Bonomo / Fotoğraf: Hipder

 

"İçeride insan olsaydı da binayı kontrollü yıkacak mıydınız?" 

Tehlike oluşturduğu gerekçesiyle bazı binaların kontrollü şekilde yıkımının zorunlu olduğunun açıklandığıı belirttiğimiz Bonomo, “'Kontrollü şekilde yıkmak zorundayız yoksa çok daha kötü şekilde kendisi yıkılacak' deniliyor. Elbette bu durumda kontrollü yıkılması doğrudur ama ben de 'İçeride insan evladı olsaydı da binayı kontrollü yıkacak mıydınız?' diye soruyorum. Yoksa insanı çıkarıp, öyle mi yıkacaklardı? Biz ayrım kabul etmiyoruz, ailemizden biri olarak görüyoruz, onlarla hayatı paylaşıyoruz, o yüzden de insan ya da hayvanı ayırmıyoruz" dedi.

"Sahibine kavuşturduğumuz çok sayıda hayvan var"

İlandaki hayvanlardan çoğunun üst katlardan olduğunu belirten Funda Bonomo, "Hâlâ enkazda kaç hayvan var, kaçı kaçıp kurtuldu bilemiyoruz. Bize sürekli ihbarlar geliyor, birbirleriyle eşleştirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde sahibine kavuşturduğumuz çok sayıda hayvan var. Üzücü şeyler de oluyor. Bir köpek vardı, kayıp ilanını paylaştık, cansız bedeni bulundu. Keşke hâlâ enkazda olan canlar için yapabileceğimiz bir şey olsa..." yorumunu yaptı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

3 günde 10 bin takipçi

İzmir depreminde kaybolan hayvanların  tek platforma bir araya getirilmesi amacıyla kurulan bir diğer sosyal medya oluşumu ise Instagram’daki  İzmirdepremkayiphayvanlar hesabı.

Instagram'da 3 günde 10 bin takipçiye ulaşan hesap üzerinden pek çok hayvan sahibine kavuştu.

Bir diğer kayıp hayvan sitesi ise Gören Duyan.

Papağandan köpeğe pek çok ilan bulunan sitede İzmir dışındaki kentler için de paylaşımlar yapılıyor.

 

 

"Çok sayıda geri dönüş var, en son beyaz bir kedi sahibine ulaştırıldı"

Fatih Belediyesi Yedikule Hayvan Barınağı'nın Gönüllü Yöneticisi Meral Olcay da kişisel sosyal medya hesabı "meralolcayy" üzerinden İzmir'deki hayvan dostlarına destek veriyor.

Gördüğü kayıp hayvan ya da bulunan canların ilanlarını kendi sayfasından paylaşan Olcay,  "Esasında İzmir’de bu işle ilgilenen dernekler var ancak bizler de kendi çabamızla, daha çok insana ulaşmak adına paylaşım yapıyoruz. Çok sayıda geri dönüş var. Korkudan kaçan hayvanları görüyor insanlar, ilanlara bakarak hemen iletişim bilgilerine ulaşıyorlar. Mesela Ares'in ilanını paylaşmıştık, o da enkazdan sağ olarak kurtarıldı. En son beyaz bir kedi sahibine ulaştırıldı" ifadelerini kullandı.

 

 

 

"Kimileri tavşanı kesip yiyor, giyiyor, kimileri 30 cm.lik delikten girip, o canı kurtarmaya çalışıyor"

65 saat sonra bile enkazdan canların kurtarıldığını belirten Olcay, şu ifadeleri kullandı:

Deprem öldürmüyor, çürük binalar öldürüyor. Hem insanları hem de hayvanları. 11 bina yıkıldı, çok fazla kayıp var çünkü yüksek katlı binalar. Zemin ve bina kötü, mezar oluyor. Diğer taraftan insanlar kenetlendi, çok güzel bir dayanışma oldu. Bu örnek teşkil edecek bir durum, kimse 'bana ne' demedi. 65 saat sonra bile depremden canlar kurtarıldı. Pandemi ortamında bile insanlar, başka canlara yardım etmek, onları çıkarmak için uğraştı. Sevgi evrenseldir. Kimileri tavşanı kesip yiyor, giyiyor, kimileri 30 cm.lik delikten girip, o canı kurtarmaya çalışıyor.

 

Meral Olcay Twitter. OlcayMeral.jpg
Meral Olcay / Fotoğraf: Twitter / @OlcayMeral

 

Son olarak hayvana şiddete karşı senelerdir çıkarılmayan yasaya da değinen Meral Olcay, "İnşallah şimdi hızlanır çalışmalar" yorumunu yaptı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU