Satılığa çıkartılan 1700 yıllık kilise için yeni gelişme: Süryaniler tepki gösterince alıcı çıkmadı, devletten yardım istendi

Süryani cemaati, kilisenin vakıflarına devredilmesi için devlet yetkililerinden destek talep ediyor

Mor Yuhanna Kilisesi / Fotoğraf: Mahsum Altay

Mardin'in Artuklu ilçesinde bulunan Mor Yuhanna Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kültür varlığı olarak tescillenen bir yapı.

Uzun yıllar depo olarak kullanılan kilisede, Süryani din adamlarına ait mezarlar bulunuyor.

Milattan Sonra 400-500'üncü yüzyıldan kalma olduğu belirtilen yapı, İbrahim Aycun'dan oğlu Murat Aycun'a miras kaldı.

Tapusunun Murat Aycun'a ait olduğu kilise, geçen ay 7 milyon 250 bin lira bedel ile satışa çıkarıldı.

Süryaniler için önem arz eden mabedin internetten satışa çıkarılması tepkilere neden oldu.

Kilisenin sahibi satış için yüksek bedel istiyor 

Tarihi kilisenin devri için Süryani cemaati birkaç defa İbrahim Aycun ile görüştü ama bir sonuca ulaşılmadı. 

Bu bilgiyi aktaran Mardin Süryani cemaatinin temsilcilerinden Kırklar Kilisesi Ruhanisi Gabriel Akyüz, yüksek meblağ talep edilmesi üzerine anlaşamadıklarını söyledi.

 

Gabriel Akyüz
Gabriel Akyüz / Fotoğraf: AA

 

İbrahim Aycun'un mal varlığını çocukları arasında bölüştükten sonra kilisenin yeni sahibi Murat’ın yapıyı satmak için kendilerine geldiğini ve 1 milyon Türk lirası istediğini belirten Akyüz, kendisine imkanları olmadığını ancak farklı bir şekilde anlaşabileceklerini söylediğini belirtti. 

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun yapıyı 2009 yılında kilise olarak tescil ettiğini hatırlatan Akyüz, şunları anlattı: 

"Tapuda geçmiyor ama kilise tescilli bir yapı. Murat Beye kiliseyi vakfımıza devretmesini, restore edilmesini, turizme açılmasını önerdim ve 10 yıl boyunca işletmesini kendisine bırakmayı önerdim. 10 yılda istediği paranın iki katını çıkarır. Teklifi bizzat ben yaptım ama kabul etmedi."

"Devlet yardımcı olmazsa maddi olarak bu külfetin altından kalkamayız"

Mor Yuhanna Kilisesi'nin vakfa devri için devlet yetkililerine çağrıda bulunan Süryani temsilci Akyüz, devamında şunları söyledi:

"Bu sorunu ancak devlet yetkililerimiz çözer. Tapu sahibi de mağdur olmadan yetkililer bir şekilde onu ikna edip kiliseyi bize devir ederse memnun oluruz. Kilisenin vakfımıza devri için devletten yardım talep ediyoruz. Sonuçta kilisenin tapusu onun adına kayıtlıdır. Herkesin tapusunu istediği gibi kullanma hakkı vardır. Bu konuda devletten yardım istiyoruz. Devlet bu konuda yardımcı olmazsa biz maddi olarak bu külfetin altından kalkamayız." 

"İstenilen fiyatı vermemizin imkanı yok"

Tarihi bir kilisenin şahıs adına tapulu olmasının pek rastlanır bir durum olmadığını kaydeden Mor Gabriel Manastırı Vakfı Başkanı Kuryakus Ergün, yetkililerden konuya hassasiyet gösterip kilisenin özüne dönmesi için gerekli girişimlerde bulunmasını istedi.

 

Kuryakus Ergün
Kuryakus Ergün / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Süryani cemaatinin yapı için istenen bedeli vermesinin mümkün olmadığını ifade eden Ergün, "Çok yüksek bir meblağ istiyor. İstenilen fiyatı veremeyiz çünkü imkanımız yok. Zaten yarısı kilise olarak kullanılıyor. Devlet yetkililerinden talebimiz söz konusu yerin Süryani cemaatine verilmesi için gereğini yapmasıdır. En makbulü ve Mardin'imize yakışanı da budur" ifadelerini kullandı.

"Kentimize yakışan bir çözümün bulunması bizi mutlu eder"

Dillerin ve dinlerin kenti olarak nam salmış Mardin'de kilisenin parayla satılması gibi konularla anılmasının kendilerini üzdüğünü ifade eden Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kentimizde dini ve tarihi yerlerin parayla satılması doğru değil. Bu herkes gibi bizi de üzüyor. Mardin’de dünyada pek az benzeri bulunan tarihi mekanlar mevcut ve turizme katkısı azımsanmayacak derecededir. Kentimize yakışan bir çözümün bulunması hepimizi mutlu eder."

Ergün, Mor Yuhanna Kilisesi'nin kendilerine devredilmesi durumunda özüne uygun restore edildikten sonra diğer tüm kilise ve tarihi yapılar gibi turizme kazandıracaklarını sözlerine ekledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU