Akit yazarı: Çarpıklığı gören siyasetçi iktidara geldiği halde sistemi değiştiremiyorlar

"Demek ki bunca reform aslında reform değilmiş. Her seferinde dağ fare doğurmuş"

Fotoğraf: AA

Akit yazarı Ahmet Tâlib Çelen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Fikri iktidarımızı tesis edemedik” sözlerine destek verirken eğitim sistemini eleştirdi. Çelen, çarpıklık olarak nitelediği eğitim sistemi için “Anlamakta zorlandığımız husûs ise bu çarpıklığı görebilecek birikim ve tecrübeye sâhip onlarca siyâsetçinin iktidara da geldikleri hâlde eğitim sisteminin temel zihniyetini değiştirememeleridir” dedi.

Çelen, bugünkü köşe yazısında Erdoğan’ın eğitim konusunda yaptığı açıklamalara yer verdi ve şu yorumu yaptı:

Ben otuz beş yıllık muallimlik hayâtımda sayısını hatırlayamayacağım kadar çok reform gördüm. Bugün hâlâ “topyekûn bir eğitim reformu” ihtiyâcından söz ediyoruz. Demek ki bunca reform aslında reform değilmiş. Her seferinde dağ fâre doğurmuş. Dağ gibi gösterilen bütün reform gösterilerini sonunda bir fâre annesi hâline getiren nedir? Bunu teşhîs edersek bundan sonra gerçek bir reform yapma imkân ve fırsatını bulabiliriz. 

Çelen, “anlamakta zorladığımız husus” diyerek şunları yazdı:

Bu çarpıklığı görebilecek birikim ve tecrübeye sâhip onlarca siyâsetçinin iktidara da geldikleri hâlde eğitim sisteminin temel zihniyetini değiştirememeleridir. Görüyorlar, söylüyorlar, harekete geçiyorlar ama günün sonunda bir de bakıyoruz, eğitim sistemi “medeniyet tasavvurumuz”dan kopuk, hatta ona düşman temel zihniyetiyle yerinde duruyor. Demek ki bütün “reform” projelerine bu köklerimize düşman zihniyet bir şekilde sızıyor ve iktidardaki müspet fikirli idârecileri birkaç makyaj tatbîkâtla “idâre ettirip” temel zihniyete dokundurtmuyorlar. Son büyük müfredât reformu sırasında “medeniyet tasavvurumuz”a düşman zihniyetin temsilcileri isyân edip bir millî eğitim bürokratını köşeye sıkıştırınca gariban “Aslında bir şey değişmedi” deyivermiş. Bu söz bütün eğitim-öğretim reformları için geçerlidir aslında. Bir türlü “Aslında bir şey değişmiyor."

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU