Gelecek Partisi’nin büyük kongresinde konuşan Davutoğlu: 28 Şubat artığı iktidardan korkmayın

Gelecek Partisi lideri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'ye krizden başka bir şey getirmeyeceğini söylerken parlamenter sistemle ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi

Fotoğraf: Reuters

Gelecek Partisi, il ve ilçe kongrelini tamamlamasının ardından 1. Olağan Genel Kongresi’ni gerçekleştirdi.

Kongre Keçiören’de bulunan Anfa Altınpark’taki kapalı salonda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında yapıldı. Önlemler dolayısıyla büyük kongreye sadece delegeler davet edildi.

Davutoğlu konuşmasında iktidara sert sözlerle yüklendi:

Bu liyakatsiz, ciddiyetsiz, 28 Şubat ve eski Türkiye artığı iktidardan korkmayın… Onlar sizin alın terinizi çarçur etmekten korkmadılar, onlar hukuk devletini yok etmekten korkmadılar, olar Türk lirasını ayağa düşürmekten, paramızı pul etmekten korkmadılar, onlar ifade hürriyetini, insan haklarını, milletimizin farklılıklarına saldırmaktan korkmadılar. Onların tüm baskılarına, tehditlerine, kolluk güçlerine, şantajlarına rağmen biz de onların oluşturduğu bu korku ikliminden korkmuyoruz.

“Gazetecilerden korkuyorlar”

Mevcut iktidarın korktuğu görüşünü dile getiren Gelecek Partisi lideri şöyle devam etti:

Muhalif gazetecilerin karşısına çıkmaktan korkuyorlar. Gerçek soruları cevaplama cesaretleri yok. Muhalefet partilerinden korkuyorlar. Muhalefet liderleri ile konuşmaktan, karşı karşıya gelmekten korkuyorlar, çünkü verecekleri cevap yok. En kötüsü halktan yani sizden korkuyorlar. Çevrelerinde yüzlerce koruma, izole hayatlar yaşıyorlar. İnsana, gerçeğe, sokağa değmeden yaşanan bir rüya içindeler.  Ve bu rüyadan uyanmak istemiyorlar.  İktidarın rüyası artık vatandaşın kabusudur. Biz bu kabusa son vermek için geliyoruz.

“Cumhuriyet bilincine uygun mu?”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne Türkiye’nin neredeyse yarısının karşı çıktığını hatırlatan Davutoğlu, şunları ifade etti:

Cumhurbaşkanlığı gibi birleştirici olması gereken bir kavramı referandumda toplumun takriben yarısının karşı çıktığı bir hükümet sistemi ile özdeşleştirmek ve partili cumhurbaşkanlığı ile bu makamı ayrıştırıcı ve dışlayıcı bir siyasetin aracı haline dönüştürmek Cumhuriyet bilincine uygun mudur?

“Bu sistem krizden başka bir şey üretmez”

“Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi var olduğu sürece bu iktidarın ülkeyi yönetmesi, ekonomiyi yönetmesi, dış işlerini yönetmesi, sağlığı ve eğitimi yönetmesi mümkün değildir” diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

Çünkü Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi liyakatsizliği, keyfiliği ve dolayısıyla düpedüz akılsızlığı ve yozlaşmayı kurumsal hale getirmiştir. İstedikleri kararı alsınlar, istedikleri kişiyi istedikleri yere atasınlar. Bu sistem var oldukça krizden başka bir şey üretemez, üretmesi söz konusu olamaz.

Demokratik parlamenter sisteme destek verdiklerini hatırlatan Davutoğlu, bu sisteme geçiş için hazırlıklarını aylardır sürdüklerini vurguladı. Davutoğlu, bu sistemi de şöyle açıkladı:

Siyaseti, siyasi partileri, seçilmişleri, kurumları ve tek tek her vatandaşımızı bu prangalardan kurtarıp özgürleştirecek bir sistemdir. Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru yürürken ülkemizin hak ettiği itibarı kazanması, vatandaşlarımızın hak ettikleri refaha kavuşmaları için elimizden geleni yapacak, gece gündüz çalışacağız. 

Bahçeli'ye tepki

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de tepki gösteren Davutoğlu, şöyle konuştu:

Sayın Bahçeli, bölücülükle mücadele etmek istiyorsa Kürtçeyle ve bizimle uğraşacağına, seçim kazanmak için ‘Serok Apo’dan mektup getirenlerle, kırmızı bültenle aranan kardeşi Osman Öcalan’ı devlet televizyonuna çıkaranlarla uğraşsın. Tabi onlarla uğraşmaz, uğraşamaz; aksine onları destekler! Çünkü şunu biliniz kardeşlerim, bütün dışlayıcı ideolojik yaklaşımlar birbirinden güç alır. Biri güçlenirse diğeri de güçlenir. Onun için bugünkü iktidar sahipleri de Kürt vatandaşlarımızın iradesini kendi mülkü zanneden bölücü terör örgütü temsilcileri de bizden korkarlar ve partimizin yükselmesini tehdit olarak görürler. Çünkü biz ne KCK ne de Kayyum diyoruz.

“Uygur kardeşlerimiz söz konusu olduğunda sesiniz kısılıyor”

Kürtçeye dönük bu hakaretamiz uslubu kullandığınız bugünlerde saf Türkçemizin ilk lügatı olan Kaşgarlı Mahmut’un Divanu Lügatüt Türkün yazıldığı özelde Kaşgar ilinde ve genelde Doğu Türkistan’da yapılan zulme niye sessiz kalıyorsunuz? Bize karşı gür çıkan sesiniz Uygur kardeşlerimiz söz konusu olduğunda niye kesiliyor?

 Parti yönetimi belli oldu

1. Olağan Kongresi'nin gerçekleştiren Gelecek Partisi'nde parti yönetim kurulu, disiplin kurulu ve etik kurulu üyeleri açıklandı:

f819fb66-c431-4173-829c-0e42436b3008.jpg
Fotoğraf: Gelecek Partisi

Davutoğlu, tek aday olarak girdiği seçimde geçerli oyların hepsini alarak yeniden genel başkan seçildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU