Fransa'da dini merkezlere saldırı: Yunan Ortodoks kilisesinin rahibi silahla vuruldu, bir cami ise benzin dökülerek kundaklandı

Lyon kentide düzenlenen silahlı saldırıda rahip ağır şekilde yaralandı. Chateaudun kentinde ise kimliği belirsiz kişiler tarafından bir camiye benzin dökülerek yangın çıkarıldı

Lyon kentindeki bir kiliseye düzenlenen silahlı saldırıda kilisenin rahibi ağır yaralandı / Fotoğraf: İHA

Fransa'nın Nice kentindeki Notre-Dame kilisesi yakınlarında 29 Ekim'de yaşanan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası, iki şehirde daha ibadethanelere saldırı gerçekleşti.

Lyon kentindeki bir kiliseye düzenlenen silahlı saldırıda kilisenin rahibi ağır yaralandı.

Polis kaynaklarına göre, ülkenin güneyindeki Lyon kentinin 7. bölgesinde Yunan Ortodoks Kilisesi yakınlarında düzenlenen saldırıda, kimliği belirsiz bir kişi kilisenin rahibine av tüfeğiyle ateş etti.

Saldırganın, rahib kiliseyi kapatırken vurduğu ve sonra firar ettiği öğrenildi.

Yetkililer, rahibin saldırıda ağır şekilde yaralandığını ve hayati tehlikesinin bulunduğunu aktardı.

Görgü tanıkları ise, saldırganın rahibe iki el ateş ettiğini kaydetti

Çok sayıda polisin sevk edildiği kilise ve çevresi güvenlik çemberine alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Camiye kundaklama girişimi

Chateaudun kentinde ise, İslam Toplumu Milli Görüş'e (CİMG) bağlı camiye kundaklama girişiminde bulunuldu. 

CİMG Genel Sekreteri Fatih Sarıkır, yazılı açıklamasında, kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından Chateaudun'da camiye bidonla benzin dökülerek yangın çıkarıldığını belirtti.

Yangının büyümeden kendiliğinden söndüğünü ifade eden Sarıkır, camide hasar oluştuğunu kaydetti.

Cami yetkililerinin şikayette bulunduğunu belirten Sarıkır, Fransız polisinin camiye gelerek incemelerde bulunduğunu aktardı. 

Polisten yapılan açıklamada da olayın kundaklama girişimi olarak değerlendirildiğini ve açılan soruşturma kapsamında camiye ait kameranın kayıtlarının inceleneceği belirtildi. 

Türkiye'den kınama

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Fransa’nın Lyon kentindeki Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu'na yönelik silahlı saldırıyı kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saldırıda ağır yaralanan din adamının bir an önce sağlığına kavuşmasının ve bu tür saldırıların son bulmasının temenni edildiği bildirildi.

Açıklamada,"Terörün her türlüsüyle yıllardır mücadele eden bir ülke olarak, Fransız halkına ve Fransa’da yaşayan Ortodoks cemaatine geçmiş olsun dileklerimizi iletirken teröre karşı dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz" denildi. 

"Hepimizin ortak düşmanıdır"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Fransa'nın Chateaudun kentinde camiyi hedef alan kundaklama girişimi ve Lyon'da kiliseye yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi.

Erbaş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Fransa'nın Chateaudun kentinde camiyi hedef alan kundaklama girişimi ve Lyon'da kiliseye yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Mabetlere ve din adamlarına yönelik saldırgan tutum sergileyen tüm aşırılıklar hepimizin ortak düşmanıdır" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU