Dünya Gazetesi yazarı: Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki 6 Rus ortaktan biri çekiliyor

2010’da Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla temeli atılan 4 bin 800 megawatt kapasiteye sahip Akkuyu Nükleer Santrali’nde yüzde 1’e yakın hissesi olan Inter Rao, projedeki payını devredecek

Fotoğraf: YouTube

2015 sonunda düşürülen Rus uçağı sonrası Türkiye ile Rusya arasında gerilen ipler geçen beş yılda biraz olsun yumuşamış olsa da Suriye, Libya ve son olarak Dağlık Karabağ’daki çatışmalarla ilgili ihtilaflar sürüyor. 

Son 10 yılda otomotivden bankacılığı, ilaç sanayisinden enerjiye kadar Türkiye’ye ciddi yatırımlar yapan Rusya ile beş yıl önce yaşanan, hatta Rus turistlerin Türkiye’ye gelmesini, domates gibi tarım ürünlerinin ticaretini etkileyen gerginlikte en fazla sorulan sorulardan biri de “Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’ne ne olacak?” sorusuydu. 

Gecikmeler olsa da bu tartışmadan beklenenin aksine çok etkilenmeyen proje ile son gelişmeyi Dünya Gazetesi’nden Kerim Ülker kaleme aldı

Altı önemli Rus şirketinin ortak yürüttüğü projede ana hissedar Rosatom, yüzde 74,9, Concern Rosenergoatom yüzde 21,9, Atomstroyeksport yüzde 2,2, Atomtehenergo yüzde 0,025, Atomenergoremont yüzde 0,025 ve  Rusya’nın en önemli enerji şirketlerinden Inter Rao yüzde 0,820 paya sahip. 

Ülker’in aktardığına göre ülkenin elektrik enerjisi ihracat ve ithalatında lider konumda bulunan Inter Rao, Akkuyu’dan çekilme kararı aldı. 

26 Ekim’de yapılan yönetim kurulu toplantısı sonrası alınan kararla Inter Rao, Akkuyu Nükleer Santrali’nin Akkuyu Nuclear adlı tasarım şirketindeki hissesini devredecek. 

Putin’in ardından en güçlü Rus

17,7 milyar dolarlık ciroya sahip Inter Rao’nun Yönetim Kurulu Başkanı Igor Sechin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çok yakın isimlerinde. 

“Putin’in fiili yardımcısı” olarak anılan Sechin, Kremlin’in eski ajanlarını buluşturan Siloviki fraksiyonunu yönetiyor. Bir dönem Başbakan Yardımcısı da olan Sechin, Rus enerji devi Rosneft’in de CEO’su.

Rusya’da “Darth Vader” olarak da tanınan Sechin, Putin’in Saint Petersburg Belediye Başkanlığı döneminde en yakın adamı olarak kendini gösterdi. 

1994 yılında başlayan bu dostluğu Kremlin’de de devam etti. 

2008’de Venezuela Lideri Hugo Chavez’e nükleer enerji programı fikrini veren Sechin hakkında ilk uluslararası makale CNBC’de yayımlandı. 

2014’teki bu yazıda Sechin için “Başkan Putin’den sonra Rusya’nın en güçlü ikinci kişisi olduğuna inanılıyor” yazıyordu. İ

ngiliz The Guardian ise Sechin için bu iddiayı Aralık 2017’de yazdığı bir haberde yinelemişti. 
 
Başkan’ın bakanını tutuklattı

ABD’deki 2016 Başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın kampanyası hakkında ABD’li yetkililerle görüşen Sechin, 2014’te Kırım ve Donbass işgallerinde rol aldığı gerekçesiyle yaptırım listesine girdi. 

Sechin, gücünü ise Putin’in eski Ekonomi Bakanı Alexei Ulyukaev’in tutuklanmasını sağlayarak ispat etmişti. 

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU