Muhalefet deprem bölgesinde: Kılıçdaroğlu ve Akşener kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener, depremin vurduğu İzmir’e giderek çalışmalar hakkında bilgi aldı

Kolaj: Independent Tükçe

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti yöneticileri ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mancur Yavaş ile birlikte depremn yaşandığı İzmir’e gitti.

İlk önce Bayraklı ilçesinde arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Rızabey Apartmanı'nda incelemelerde bulunan ve burada CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’dan çalışmalar hakkında bilgi alan Kılıçdaroğlu, “İnsanlar çalışıyor, meşgul etmeyelim" diyerek kurtarma ekiplerinin çalışma alanına girmedi.

kilicdarogludoganlaar.jpg
CHP lideri Kılıçdaroğlu, enkaz bölgesinde yetkililerden bilgi aldı / Fotoğraf: AA

 

CHP lideri ardından arama çalışmalarının devam ettiği Doğanlar Apartmanı'nın enkazına gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Cenaze törenine katıldı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, enkazlarda yaptığı incelemelerin ardından depremde hayatını kaybeden diş hekimi Burcu Yüksel ile çocukları Ege Ilgaz ve Dila Yüksel'in Bormova’daki cenaze törenlerine katıldı.

kilicdaroglucenaze.jpg
Kılıçdaroğlu, Burcu Yüksel ile çocukları Ege Ilgaz ve Dila Yüksel'in cenaze törenlerine katıldı / Fotoğraf: AA

 

Cenaze namazına Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de katıldı.

Burcu Yüksel ile çocuklarının cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı.

Kılıçdaroğlu: Üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız

Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toros Kriz Merkezi'ne geçerek yetkililerle değerlendirmede bulundu.

Kılıçdaroğlu, merkezdeki toplantının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile basın toplantısı düzenledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İzmir'de yeniden deprem gerçeği ile karşı karşıya gelindiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Sadece İzmir'de değil tüm Türkiye'de deprem kuşağı bölgelerinde önlem alınması lazım. Gerek parlamentoda gerek parlamento dışında üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız." dedi. 

İzmir'in acı bir depremle karşılaştığını, henüz enkazın tümüyle kaldırılamadığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve jandarma ekiplerinin olağanüstü çaba gösterdiğini kaydetti.

"CHP Genel Başkanı olarak İzmir'e katkı veren tüm kamu görevlilerine yürekten teşekkür ederiyorum" diye konuşan Kılıçdaroğlu, en yoğun çalışmaları gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesine diğer CHP'li belediyelerin de destek sağladığını ifade etti. 

“Deprem herhalde A partili B partili ayrım yapmıyor”

Kılıçdaroğlu, göçük altında kalanların tümünün sağ kurtarılması temennisinde bulunarak, şöyle konuştu:

Alanı gezerken annelerle de konuştum. Bir annenin enkazın altında kalan çocuğunu beklediğini, en son gittiğimiz enkazda da bir annenin çocukların kurtarılmasını büyük bir sevinçle karşıladığını ifade etmek isterim. Allah kimseye evlat acısı vermesin.

Dolayısıyla bu da bizim en büyük dileğimiz, en büyük temennimiz. Bunu atlatırız. Bunu ifade etmek isterim ama bundan sonra benzer olaylarla karşılaştığımızda daha sağlıklı, daha güçlü binalara ihtiyacımız var. Hızla kentsel dönüşüme ihtiyacımız var.

Bürokraside karşılanan engeller var. Bu engellerin süratle aşılmasına ihtiyaç var. İstanbul depreminden bu yana İstanbul hala çok ciddi bir deprem riskiyle karşı karşıya. Dolayısıyla merkezi yönetimin de bu konuda yerel yönetimlerin önündeki engelleri kaldırması lazım

Merkezi ve yerel yönetimlerin iş birliği yapması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Sonuçta ölen insanlar bizim insanlarımız. Bizim insanlarımızla ilgili önlem alacaksak, deprem herhalde A partili B partili ayrım yapmıyor. Merkezle yerel arasında çok güçlü bir iletişim bağının da kurulması gerekiyor. Bunun da altını özenle çizmek isterim" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğinde bulundu. 

aksenerdeprem.jpg
Fotoğraf: AA

 

Akşener de deprem bölgesinde

 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşene de depremin yaşandığı İzmir’e geldi.

Bayraklı ilçesinde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'ndaki çalışmalar hakkında ekiplerden bilgi alan Akşener, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi. İzmirlilere geçmiş olsun dileklerini ileten Akşener şunları söyledi:

Bugünlerde zamanla yarışıldığı için sadece görüp, 'geçmiş olsun' deyip sabır dileyip ne olup olmadığına bakılıp, tespit yapılıp geri dönülür. Burada olduğumuzu, arkadaşlarımızla vatandaşlarımızın yanında olduğunu bildirmek için gelip dönülür. Çalışan arama ve kurtarmada çalışan bütün kardeşlerime teşekkür ediyorum. Eksikler gedikler not edilir ve eksik ve gediklerin giderilmesi için meclis bünyesinde gerekenler yapılır.

Akşener daha sonra depremden zarar gören Doğanlar Apartmanı ve Emrah Sitesi'ni de ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi.

Yakınlarının enkaz altından çıkmasını bekleyen ailelerle sohbet eden Akşener, onlara moral verdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU