Kurtarma ekiplerinin olağanüstü çabası, siyasilere 'afet protokolü', direnişçi madencilerin yardıma koşması: İzmir depreminin ilk gecesi...

Depremin hemen ardından İzmir'e doğru yola çıkan Independent Türkçe ekibinin afet bölgesinden izlenimleri

AFAD'a göre 6.6, Kandilli Rasathanesi'ne göre 6.9 büyüklüğünde depremle sarsıldı İzmir ve çevresi. Sarsıntı, İstanbul dahil 15 ilde hissedildi. 

17 bina enkaza döndü, depremin üzerinden geçen ilk 24 saatte ölü sayısı 28, yaralı sayısı 25'i yoğun bakımda 381 kişi olarak açıklandı.

AFAD ve Kızılay ekiplerinin, sivil toplum kuruluşlarının, direnişi bırakıp gelen Somalı madencilerin çabalarıyla enkaz altına kalanların kurtarılması için çalışmalar sürüyor.

Ülkenin dört bir yanından kurtarma ekipleri seferber oldu

Çok sayıda kentten, itfaiye ve arama kurtarma ekipleri, çalışmalara destek olmak için derhal İzmir'e yola çıktı. 

Independent Türkçe ekibi de, depremden hemen sonra İstanbul'dan İzmir'e hareket etti ve yolda, depremin vurduğu kente yardıma koşan ekipleri görüntüledi. 

Ekranlarda görülen, gerçeğin çok azı

Depremden en çok etkilenen ilçe olan Bayraklı'da manzara, kameralara yansıyandan çok daha ürkütücüydü. 

283/15. sokakta yer alan bir apartman, yerle bir olmuştu. Kurtarma ekiplerinin anlattığına göre, o bina daha sarsıntının 5. saniyesinde çöktü.

Enkaz altında kalanları kurtarma çabaları sürerken, çalışma yapan ekipten 2 kişinin kendi aralarında, yıkılan binanın bel hizasında görülen kısmının aslında apartmanın 3. katı olduğunu konuşuyordu.

Siyasilerin enkaz alanlarındaki 'incelemeleri'

Son dönemde afetlerde sık sık gözlemlenen 'afet protokolü' tabii ki İzmir'i vuran depremde de uygulandı.

Çalışma yapan ekipler, sık sık iş makinelerini durdurup enkaz altında kalanların yerini tespit etmek için sessizliği sağlıyor.

O sessizlik, zaman zaman enkaz bölgesinde 'incelemelerde bulunmak' üzere gelen siyasetçiler tarafından bozuldu.

Siyasetçilerin sadece İzmir'de değil, son dönemde yaşanan Elazığ depreminde, Giresun'daki sel felaketinde yapmış olduğu 'incelemelerin' ise şimdiye kadar herhangi bir karşılığı olmadı. 

Kurtarma ekiplerinin fedakarlığı

Yıkılan binalarda çalışan arama kurtarma ekiplerinin fedakarlığını da anlatabilmek mümkün değil. Üstlerindeki beton yığınlarına, birbiri ardına gelen artçı sarsıntılara aldırış etmeden, enkazın arasına girip, depremzedelerin etrafta bekleyen yakınlarına iyi haberi verebilmek için çalışıyorlar. 

Kahraman Fury

Ekiplerin en önemli yardımcıları da, arama kurtarma eğitimi verilen köpekler. Onlarda biri de, Fury... Yıkılan 7 katlı binadaki çalışmaları yürüten arama kurtarma ekipleri, zaman zaman enkazdan ayrılıp sessizliği sağlıyorlar ve o anda herkes Fury'den gelecek işareti bekliyor ve çalışmalara hemen onun işaret ettiği yerden devam ediliyor...

Somalı madenciler direnişten afet bölgesine koştu

Soma'da çalıştıkları madenlerde haklarını alamadıkları için eyleme başlayan madenciler de, depremin hemen ardından, çadırda bekledikleri Manisa'nın Kırkağaç ilçesinden yola çıkıp İzmir'e geldiler.

O madencilerden biri olan Nevzat İpek, 5 kişiyi enkaz altından çıkarmayı başardıklarını ancak 3'ünün hayatını kaybettiğini belirtti. 

İzmir'de yıkılan binaların enkazından can kurtarmak için zamanla yarış ve ekiplerin fedakarca çabaları devam ediyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU